Omul de afaceri Ștefan Mandachi și Crucea Roșie au donat Spitalului Județean Suceava o unitate mobilă de terapie intensivă cu o capacitate de 12 paturi. Unitatea de terapie intensivă, care a fost achiziționată din donațiile făcute în cadrul campaniei umanitare „1cm”, a ajuns joi la Spitalul Județean. Ștefan Mandachi a prezentat în cadrul unei conferințe de presă camionul de terapie intensivă mobilă, el subliniind faptul că acesta este complet dotat, a costat peste 700.000 de euro, fiind achiziționat din Turcia.

Prezentarea a fost făcută la primul metru de autostradă din Moldova, pe care omul de afaceri sucevean l-a construit la ieșire din Suceava spre Fălticeni. Mandachi a evidențiat faptul că pentru această unitate mobilă o contribuție extrem de importantă a avut-o compania Unilever, reprezentantul acesteia, Ionuț Ilie, fiind prezent joi la prezentarea camionului achiziționat din Turcia. Omul de afaceri sucevean a arătat că pe camion sunt înscrise numele tuturor celor care au donat fonduri în cadrul campaniei „1cm.ro”. De asemenea, el a precizat că în zona primului metru de autostradă din Moldova va fi construit un zid pe care vor fi menționate numele tuturor celor care au făcut donații.

Prezent și el alături de Ștefan Mandachi, directorul Crucea Roșie Suceava, Cornel Dediu, organizație prin care s-a derulat campania „1cm.ro”, a spus că în perioada imediat următoare va fi făcut un contract de sponsorizare cu Spitalul Județean Suceava pentru a dona această unitate mobilă de terapie intensivă. Cornel Dediu și-a exprimat speranța că spitalul va fi scutit de taxele vamale și de TVA pentru acest camion, dar și că vor fi obținute toate avizele necesare. El a explicat că această unitate ar urma să deservească Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, pentru bolnavii Covid, însă în viitor ea va putea fi utilizată și în alte situații de dezastre majore, inclusiv în alte locații din țară.

 

 Bilanțul campaniei: Peste 33.000 de donatori de pe toate continentele și aproape două milioane de euro

Pe de altă parte, omul de afaceri Ștefan Mandachi a făcut un bilanț al campaniei „1cm.ro” pe care a inițiat-o pentru a veni în sprijinul spitalelor din județ în lupta împotriva noului coronavirus. Campania a constat, în principal, în vânzarea simbolică a centimetrilor din primul metru de autostradă din Moldova. Ștefan Mandachi a spus că după cele 40 de zile de campanie s-au strâns 1,46 milioane de euro în bani efectiv, și alți circa 350.000 de euro reprezentând bunuri și servicii. Mandachi a arătat că în total au fost 33.219 donatori, de pe toate continentele. El a subliniat faptul că toți banii au ajuns în conturile Crucea Roșie Suceava și nici un leu sau euro nu s-au folosit pentru promovarea campaniei sau pentru alte cheltuieli, acestea fiind suportate din banii lui proprii. „Eu nu m-am atins de nici un cent din banii care au intrat în conturile Crucea Roșie în cadrul acestei campanii”, a precizat Mandachi. El a mai adăugat că, mai mult, personal a livrat peste 22.200 de meniuri persoanelor implicate în lupta împotriva noului coronavirus de la spitale sau alte instituții din Suceava, Fălticeni și Rădăuți. De asemenea, omul de afaceri sucevean a amintit și faptul că 85 de camere din hotelul de cinci stele pe care îl deține au fost oferite gratuit personalului medical din Suceava.

Ștefan Mandachi a ținut să le mulțumească tuturor celor care au contribuit în cadrul acestei campanii, evidențiind donațiile făcute de Unilever, de 270.000 de euro, şi de omul de afaceri Vasile Armenean, 50.000 de euro. De precizat că din punctul de vedere al persoanelor fizice care au făcut donații, cea mai mare dintre acestea este cea a lui Ștefan Mandachi. Acesta a donat efectiv o sumă de 60.000 de lei. Omul de afaceri a mulțumit și celor care au făcut donații în obiecte, precum și marilor sportivi români și personalităților care au sprijinit campania.

 

Mandachi a precizat că în momentul de față în conturile Crucea Roșie mai sunt circa 650.000 de euro din banii strânși în această campanie, motiv pentru care intenționeză să-i întrebe pe suceveni pe ce ar trebui să fie cheltuiți acești bani.

Ștefan Mandachi: Nu intenționez să candidez pentru nici o funcție politică

Nu în ultimul rând, Ștefan Mandachi a ținut să infirme orice zvon cu privire la o posibilă candidatură a sa pentru Primăria Suceava sau pentru orice altă funcție politică. Ștefan Mandachi a spus că a văzut că în mediu online a fost lansată o petiție pentru susținerea candidaturii sale, în cadrul căreia s-au strâns circa 5.000 de semnături, însă a subliniat faptul că nu va candida. „Nu eu am inițiat această campanie de strângere de semnături. Nu candidez la nici un post politic. Nu vreau nici primar, nici altceva. Eu sunt antreprenor”, a spus Mandachi. El a mai adăugat că în tot ceea ce a făcut până acum nu a fost inspirat de nici un politician.