Polițiștii de la Biroul Rutier Suceava, cu sprijinul luptătorilor de la Serviciul de Acțiuni Speciale și al jandarmilor, au descins, vineri dimineață, la mai multe adrese din localități limitrofe Sucevei, la persoane fizice și juridice, într-un dosar în care sunt date despre faptul că tiruri care efectuează transport internațional circulau cu inspecția tehnică periodică (ITP) în fals, fără ca mașinile să fie măcar prezente în țară. Vizat în principal de anchetă ar fi un service de la ieșirea din Salcea spre Dumbrăveni (Service Motoare Nord), de unde s-au eliberat astfel de ITP-uri suspecte, însă nu numai acesta este vizat.

Din informațiile noastre, polițiștii au ridicat documente și de la firmele beneficiare ale acestor servicii, pentru a se putea face verificări încrucișate. De principiu, se poate descoperi ușor dacă un vehicul se afla în cursă în afara României în ziua în care trebuia să fie la ITP. În dosar se fac cercetări pentru infracțiunile de ”nerespectarea atribuțiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparațiilor”, fals intelectual și uz de fals.

Se pare că totul a plecat de la sesizarea unui fost angajat al firmei Euroluc Trans Stroiești, publicată de colegii de la Bună Ziua Iași. Ionuț Tiron a lucrat la firma din Stroiești, de unde a plecat cu scandal, acuzând că a lucrat ore suplimentare și nu a primit toți banii la care avea dreptul. Sesizarea acestuia a atras atenția însă în mod deosebit cu privire la ITP-uri: “Am văzut cum se fac ITP-urile. Camioanele sunt ani de zile pe ruta Olanda – Belgia, nu intră deloc în țară, dar se eliberează ITP-ul la același service din Suceava. Documentul ITP pentru camionul meu e făcut pe 3 iunie în Suceava, dar pe tahograf și documentele mașinii se vede clar că eram în Olanda la data și ora respective. Ei nu înțeleg gravitatea situației”, a declarat ieșeanul Ionuț Tiron pentru Bzi.ro.

Practic, documentele au indicat clar că ITP-ul nu este în regulă, iar de asta s-au sesizat și polițiștii de la Biroul Rutier al Poliției municipiului Suceava. Aceștia au început să adune probatoriu care va fi completat în urma perchezițiilor efectuate în prima parte a zilei de vineri.