Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a emis, joi, 10 septembrie a.c., ordinul de încetare a mandatului înainte de termen pentru primarul din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, după  ce o hotărâre de condamnare a acestuia a rămas definitivă. Este vorba despre o hotărâre a Curții de Apel Suceava, care a stabilit condamnarea lui Gheorghe Schipor la 1 an și 10 luni cu suspendare, precum și un termen de încercare de 3 ani și 10 luni.

Chiar dacă i-a încetat mandatul înainte de termen, candidatura lui Gheorghe Schipor la alegerile locale de la sfârșitul acestei luni nu este afectată, deoarece drepturile electorale, de a alege și de a fi ales, nu i-au fost suspendate de instanță.

Președintele Comisiei de Etică, Integritate și Arbitraj a Organizației Județene Suceava a PSD, juristul Cristian Macsim, a declarat, vineri, că Gheorghe Schipor, colegul său de partid, „poate candida, poate câștiga, mandatul poate fi validat, pe baza legii electorale, și poate exercita funcția”. „Pedeapsa acordată este cu suspendare, nu este privativă de libertate, iar sancțiunea încetării mandatului înainte de termen este pentru actualul mandat, nu pentru viitor”, a declarat Cristian Macsim.

Primarul din Vicovu de Sus a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în urma unui accident rutier mortal petrecut în anul 2009.