Iubitorii de animale de la Asociația ”Casa lui Patrocle” au reușit să salveze un câine ciuruit de mai multe alice în zona gâtului și a capului, după ce a fost împușcat de un pădurar, în comuna Iacobeni. Cazul a stârnit un scandal de proporții, mai ales că mai mulți locuitori ai blocurilor din zona centrală a comunei Iacobeni spun că patrupedul a fost împușcat în apropiere de locuințe, într-o zonă unde sunt oameni și unde, evident, uzul de armă este interzis în orice formă.

În seara zilei de 10 septembrie, o femeie din Iacobeni a sunat la Asociația Casa lui Patrocle și a cerut ajutor, spunând că patrupedul pe care îl hrănea, în apropiere de blocul ei, a fost împușcat. Într-o adevărată cursă contracronometru, câinele a fost adus spre Suceava și operat, la Scooby Vet, fiindu-i extrase alice din zona gâtului și a capului. Câinele trăiește dar nu este în afara pericolului, a opinat specialistul veterinar, fiind în stare gravă.

Plecând de la această sesizare, polițiștii de la Vatra Dornei l-au căutat și audiat, în cursul zilei de vineri, pe cel care a tras, Ștefan Aursulsesei, un localnic în vârstă de 53 de ani, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Iacobeni. Acesta a declarat faptul în ziua de joi, în baza autorizației de vânătoare colective, a participat la o acțiune de vânătoare și patrulare pe zona Iacobeni. El susține că a văzut un grup de trei câini hoinari care au coborât din fondul forestier înspre un depozit de lemne, unul din câini având în gură o găină. Bărbatul a tras atunci două focuri cu alice în direcția câinelui. Câinele nu a murit și a fugit în direcția blocurilor de garsoniere din centrul comunei Iacobeni, este varianta pădurarului, care în acest fel încearcă să convingă că nu a tras în zona locuită. Pădurarul a pus la dispoziție și o copie după un contract care i-ar permite recoltarea pisicilor și câinilor hoinari din perimetrul intravilan al comunei Iacobeni dintre Primăria comunei Iacobeni și Direcția Silvică Suceava, cât și o autorizație de vânătoare colectivă. Acestea urmează a fi verificate de polițiști.

Polițiștii ar trebui să lămurească acum dacă pădurarul avea dreptul de a trage în acel câine. Cheia anchetei stă în locul spre care a executa acesta focul.

Cei de la asociația de protecție a animalelor reclamă că polițiștii tratează în general superficial aceste cazuri și chiar dacă deschid dosare penale acestea nu au o finalitate. Și în acest caz, conform procedurilor, polițiștii au deschis dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „rănirea sau schingiuirea animalelor” și „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”.