Tineri voluntari ai Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni s-au întâlnit chiar în prima zi de școală, în aer liber, cu psihologul Mihai Moisoiu, de la Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava, pentru a discuta despre „provocările online”, rețele de socializare, trafic de persoane, echilibrul emoțional. A fost o activitate de bun augur, în contextul actual, cu restricțiile impuse de pandemie și cu nevoia de adaptabilitate la noua situație din sistemul de învățământ.

Pr. Justinian-Remus Cojocar, coordonator ATOS, ne-a spus că a ținut neapărat ca această întâlnire a tinerilor să aibă loc în aer liber, într-un mediu relaxant. „Dependența de telefon, internet și rețelele de socializare este o realitate cruntă. Tot mai mulți oameni, în special tineri și din păcate copii de câțiva anișori sunt cu greu opriți de la telefon și televizor, timpul îndelungat petrecut în fața ecranului distrugând pofta de viață, furând atenția și concentrarea și creând dependență serioasă care se finalizează cu nervi, crize, depresii și tulburări emoționale. Mesajul domnului psiholog a fost receptat de tineri. Am promis că o să-l mai chemăm la activitățile viitoare, pe care ni le propunem, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a completat pr. Justinian Cojocar.

Tinerii participanți la dezbatere au aflat de la psihologul Mihai Moisoiu informații utile despre problematica traficului de persoane, pericolele ce se pot ascunde în spatele rețelelor de socializare, modalități de racolare a unei potențiale victime, sfaturi prin care tinerii pot evita să devină victime. De asemenea, participanții au fost activi și au pus întrebări cu privire la modul în care statul în exces la calculator poate afecta echilibrul emoțional al unei persoane și ce modalități de petrecere a timpului liber pot contracara efectele nocive ale folosirii în exces a mediului online.