Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a anunțat că în ultimele zile a emis ordine de încetare a mandatelor pentru nu mai puțin de 14 primari și 69 de consilieri locali din județ care au trecut la un alt partid decât cel pe listele căruia au fost aleși în aceste funcții. Prefectul a ținut să respingă acuzațiile făcute prin intermediul „unui comunicat al unui partid politic”, prin care era acuzat că nu a emis aceste ordine în cazul aleșilor locali care au părăsit partidul din partea căruia au fost aleși în urmă cu patru ani.

„Având în vedere necesitatea prezentării unor fapte și situații în spațiul public, în mod real, de natură a nu trunchia realitatea, mai ales în această perioadă de campanie electorală, Instituția Prefectului - Județul Suceava face următoarele precizări. Ca o primă chestiune prealabilă, menționăm că activitatea procedurală emiterii ordinelor de prefect prin care se constată încetarea de drept a mandatului primarului sau consilierului local trebuie să fie circumscrisă respectării stricte a prevederilor legale specifice și a termenelor procedurale, reglementate de către O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava. Potrivit aceleiași surse, situațiile vehiculate în spațiul public vizează o serie de aleși locali din județul Suceava, primari și consilieri locali, care sunt candidați în prezent pe listele altor partide decât cele pe listele cărora au fost aleși. Prefectul a explicat că procedura de emitere a actelor administrative de autoritate prin care se constată încetarea de drept a mandatului primarului este reglementată de prevederile imperative ale art. 160 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, care sunt clare și lipsite de echivoc. Moldovan a spus că în ceea ce privește ordinul prin care se constată încetarea de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de consilier local, situațiile sunt prevăzute de art. 204 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, prin raportare la dispozițiile art. 8 alin. (2) din Legea nr. 14/2003 privind partidele politice, republicată. „În considerarea faptului că aceste chestiuni vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, prefectul județului Suceava, în exercitarea atribuțiilor constituționale și legale ce-i revin, a dispus toate măsurile necesare pentru respectarea tuturor prevederilor legale specifice în vigoare, în vederea emiterii actelor administrative de autoritate”, a mai transmis Prefectura Suceava. În comunicat se arată că pentru cazurile în care Prefectura Suceava a luat act cu privire la intervenirea situaţiei de încetare înainte de termen a mandatelor de primar sau consilier local, care au ales să candideze la alegerile locale din 27 septembrie 2020 pe lista unui alt partid politic, au fost emise ordine de prefect privind încetarea de drept a mandatului de primar în toate cazurile, „precum și în situația consilierilor locali indicați, cu respectarea strictă a procedurilor și termenelor legale”.

Prefectura a transmis că deja au fost emise 14 ordine de prefect prin care se constată încetarea de drept a mandatului primarului și 69 de ordine de prefect prin care se constată încetarea de drept a mandatului unor consilieri locali.