Purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie atât în spațiile închise cât și în cele deschise din municipiul Suceava, orașul Siret și comuna Fundu Moldovei. Măsura se aplică de sâmbătă dimineață, începând cu ora 8.00, iar pentru a se asigura că oamenii respectă această obligație au demarat și vor continua ample controale stradale și nu numai.

”Pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19, sub autoritatea Instituției Prefectului, în perioada 17 – 18 octombrie 2020 polițiștii din cadrul IPJ Suceava, împreună cu  jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului, I.S.C.T.R. și A.R.R. vor intensifica acțiunile de control pentru verificarea modului de respectare a măsurilor impuse în contextul stării de alertă și limitărilor impuse prin Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 44 și nr. 45 din data de 16 octombrie 2020”, se arată într-un comunicat remis de IPJ Suceava.

Conform celor două hotărâri amintite mai sus, purtarea măștii de protecție, astfel încât să asigure nasul și gura, este obligatorie pentru persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise din municipiul Suceava, indiferent de tipul sau natura acestora.

Polițiștii amintesc faptul că activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă în orașul Siret și comuna Fundu Moldovei.

De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este permisăfără a se depăși 30% a  din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 6.00-23.00,în următoarele unități administrativ-teritoriale din județul Suceava: municipiile Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, comunele Berchișești, Mănăstirea Humorului, Mitocu Dragomirnei.

”Peste 200 de polițiști în uniformă și în ținută civilă vor fi în teren și vor efectua controale în special la localurile publice care au deschise terase, zonele centrelor comerciale, piețe, târguri dar și gările, autogările și mijloacele de transport în comun. Astăzi, în prima parte a zilei, polițiștii au acționat la Târgul Auto de la Cumpărătura și la piața de la Vicovu de Sus. De asemenea, au fost efectuate controale în piețele din Siret și Suceava și au fost verificate mijloacele de transport în comun. Doar în ultimele ore, polițiștii au aplicat 159 de sancțiuni contravenționale la Legea 55/2020 în valoare de 19.000 lei. Totodată, au fost verificate 140 de societăți comerciale cu privire la respectarea legislației Covid-19. Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja sănătatea și viața, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forţele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetăţenii și pentru a preveni răspândirea noului coronavirus”, este mesajul transmis de polițiștii suceveni.