Situația elevilor de la Școala Reuseni rămâne încă neclară. Cei 12 elevi din clasa pregătitoare nu au mai fost la cursuri de pe data de 9 octombrie.

Părinții elevilor din clasa pregătitoare de la Reuseni refuză să-și trimită copiii la școală. Motivul pe care îl invocă părinții celor 12 copii este repartizarea la clasa pregătitoare a învățătoarei Liliana Nicoară.

După cum a promis la sfârșitul săptămânii trecute, inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu de la IȘJ Suceava s-a întâlnit luni, 19 octombrie, cu părinții copiilor care nu au mai fost la cursuri de mai bine de o săptămână, cu conducerea Școlii Gimnaziale „Acad. H. Mihăescu” Udești, de care aparține și școala din Reuseni, dar și cu învățătoarea Liliana Nicoară.

După lungi discuții, nu s-a ajuns la o concluzie favorabilă elevilor. „Le-am mai dat o zi, marți, să se hotărască ce vor face. O soluție ar fi ca învățătoarea Liliana Nicoară să accepte un post la școala din Chilișeni și o altă învățătoare să fie adusă la școala Reuseni. În aceste condiții, părinții copiilor din Reuseni au spus că miercuri își trimit copiii la școală. Repet: doar dacă este o altă învățătoare la clasă. Părinții nu o vor pe Liliana Nicoară. A rămas ca până miercuri conducerea Școlii Gimnaziale Acad. H. Mihăescu Udești să ia cea mai bună decizie”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

 

·        Se așteaptă o decizie

 

Întrebat care sunt motivele pentru care părinții nu doresc să-și trimită copiii la clasa învățătoarei Liliana Nicoară, inspectorul ne-a spus că fiecare părinte a dat în scris care sunt motivele refuzului, printre acestea numărându-se „severitatea, duritatea cu care îi tratează învățătoarea pe copii, tonul folosit, stilul ei conflictual etc.”

Inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu a adăugat că cel mai mult îl miră faptul că părinții sunt nemulțumiți de un cadru didactic titular, nefiind vorba de un debutant sau de un suplinitor. „Înseamnă că până aici au fost niște fapte care, poate, au fost tratate superficial. Vom vedea. Nu am fost la clasa acestei învățătoare, deci nu pot să vorbesc în cunoștință de cauză. Însă ceva s-a întâmplat, dacă părinții copiilor de la mai multe școli refuză să-i trimită la ea, la cursuri”, a mai adăugat Ioan Puiu.

Vă reamintim că învățătoarea Liliana Nicoară, care trebuie să dea marți un răspuns conducerii școlii dacă acceptă postul de la școala din Chilișeni, a declarat inițial că totul ar fi pornit de la un conflict mai vechi pe care îl are cu directorul Școlii Gimnaziale „Acad. H. Mihăescu” Udești, Marius Constantin Golea, și că la mijloc ar fi o răzbunare.

În ultima săptămână, învățătoarea Liliana Nicoară a făcut ore doar cu un singur elev. În anul școlar 2019-2020 Liliana Nicoară a îndrumat a treia generație de clasa a IV-a (al treilea ciclu complet de învățământ primar) la școala din Plăvălari, unde are și domiciliul.

Directorul Școlii Gimnaziale „Acad. H. Mihăescu” Udești, Marius Constantin Golea, trebuie să ia o decizie urgentă în favoarea copiilor de la Reuseni, care ar trebui să se întoarcă cât mai repede la cursuri.