Peste 200 de polițiști au fost angrenați, pe parcursul zilei de vineri, într-o acțiune de control cu efective sporite în zonele aglomerate, centre comerciale, în piețe, pe terase și în trafic, pe tema cea mai acută din această perioadă, respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În cadrul acțiunii au fost verificate 118 societăți comerciale, persoane fizice autorizate, obiective și locații.

Echipajele au verificat portul măștii de protecție în peste 100 de mijloace de transport. În cadrul acțiunii, polițiștii au aplicat 192 de amenzi, în valoare de peste 23.000 de lei, toate la Legea 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliției județene, a transmis următorul mesaj:

”Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri și să respecte toate măsurile de protecție dispuse de autorități în această perioadă. Reamintim astfel că, prin Hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru unele localităţi s-au pus în aplicare mai multe măsuri în domeniul sănătăţii publice, printre care şi obligaţia de purtare a măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în toate spaţiile publice deschise. Pentru nerespectarea acestor măsuri individuale de protecţie a vieţii şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătăţii persoanelor, limitele amenzilor ce pot fi aplicate sunt cuprinse între 500 şi 2.500 de lei”.

El a subliniat că totuși polițiștii nu au ca prioritate amendarea, ci de a veghea la respectarea legii şi de a le explica oamenilor necesitatea adoptării tuturor normelor de protecţie sanitară. Raportat la numărul de oameni care au acționat, se poate observa că numărul de sancțiuni nu este totuși foarte mare.