Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a intrat în alertă după ce o suspiciune de infectare cu pesta porcină africană s-a confirmat la un porc crescut într-o gospodărie din satul Strâmtura, comuna Vama. Având în vedere nivelul de contagiune al acestei boli, sanitar-veterinarii au luat măsuri imediate, fiind impusă o zonă de protecție de 3 kilometri și una de supraveghere pe o arie de 10 kilometri.

Directorul executiv DSVSA Suceava, Sorin-Mihai Voloșeniuc, a îndemnat populația din zona de supraveghere la calm și la colaborare, scopul comun fiind ca în 40 de zile focarul să fie închis, iar oamenii să își poată sacrifica tradițional porcii înainte de sărbătorile de iarnă. 

 

”Facem un apel la crescători, nu se impune sacrificarea vreunui porc, astfel că îi rugăm să colaboreze”

Zona de supraveghere care va fi atent monitorizată și unde s-a început în regim de urgență inventarierea tuturor porcilor cuprinde comunele Vama, Frumosu, parțial Frasin (până la intersecția cu Stulpicani) și Câmpulung Moldovenesc, până în zona Lukoil.

”Facem un apel la crescători, nu se impune sacrificarea vreunui porc, astfel că îi rugăm să colaboreze cu echipele noastre, pentru a putea identifica toate efectivele, inclusiv cele care nu sunt înregistrate sanitar-veterinar. Efectivele vor fi sub supraveghere până la închiderea focarului, interval în care se interzice cu desăvârșire comerțul”, este apelul directorului executiv Voloșeniuc.

Foarte important este și ca oamenii să raporteze imediat medicului veterinar o modificare a stării animalului sau un deces subit.

 

Semnele clare ale bolii și veștile bune din acest caz

Suspiciunile au apărut după ce medicul veterinar de la Vama a fost informat de un localnic din satul Strâmtura cu privire la faptul că o femelă în vârstă de 9 luni (din fericire singurul porc din gospodărie) are o stare generală foarte proastă: refuză hrana, are pete roșiatic-violete, secreții nazale și oculare de culoare roșie și diaree hemoragică. Toate semnele clinice au indicat suspiciuni serioase de pestă porcină africană, confirmate ulterior și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală.

”Membrii familiei unde s-a înregistrat cazul sunt culegători de ciuperci și este posibil să fi adus virusul din mediul silvatic. Porcul bolnav nu era crotaliat, nu figura în evidențe, dar sunt și vești bune. Era singurul porc din gospodărie, iar vecinii nu au porci, astfel că nu s-a impus sacrificarea nici unui animal”, a declarat Voloșeniuc.

 

Măsurile imediate dispuse în zona de supraveghere

Sorin Mihai Voloșeniuc a mai subliniat că vinerea trecută a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor și s-au dispus câteva măsuri imediate: inventarierea populației de porci şi filtre rutiere împreună cu poliția.

Comercializarea porcilor este interzisă cu desăvârșire, inclusiv la târgurile de animale.

Crescătorii de porcine din zona de supraveghere a focarului sunt rugați să respecte condițiile minime de bio-securitate, porcul să fie hrănit doar de o persoană din gospodărie și să nu îi fie date resturi alimentare.

În fine, un apel important este și față de cei care au în gestiune fondurile de vânătoare din zonă, de a intensifica patrularea și de a raporta imediat eventuale cazuri de mistreți morți sau bolnavi.

Este vorba de Fondurile de Vânătoare 21 Rarău, 26 Paltinu, Fondul 25 Dragoșa și 24 Frasin.

”Cu sprijinul poliției, vom face controale în trafic în tot județul, comercianții ilegali de porci vor fi amendați, iar animalele vor fi eutanasiate și incinerate pe cheltuiala lor”, a avertizat doctorul Voloșeniuc.

 

Simptomele bolii care are o rată de mortalitate de aproape 100%

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând apoi în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene și trecând de aceasta.

Febra ridicată, înroşirea pielii, apoi moartea subită sunt printre principalele indici ale apariţiei bolii.

Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. 

Virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.