Programul „Olimpiadele faptelor bune”, ce cuprinde activități de voluntariat pentru persoane aflate în dificultate sau în situații de risc, a fost lansat la sfârșitul săptămânii trecute. Prima acțiune a avut loc sâmbătă, când a fost și Sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Cei mai tineri voluntari din cadrul Centrului pentru Inovație, Voluntariat și Inițiativă Comunitară – Civic Jr. Ciumârna, împreună cu inspectorul școlar prof. Daniela Ceredeev (IȘJ Suceava), au pregătit, din încredințarea ÎPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, daruri pentru copiii din Centrul de Servicii Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate (13 locații, case și apartamente de tip familial, în care se află peste 100 de copii, între ei și unii cu dizabilități) și din Centrul de recuperare Gura Humorului. Copiii au primit pachete cu cărți, kituri experimentale, jocuri educative și de societate, materiale didactice, rechizite, dulciuri, decorațiuni și handmade-uri, care să le facă sărbătorile mai frumoase.

Tinerele voluntare de la Ciumârna, Daciana, Tamara, Ioana și Magdalena au mărturisit că ziua de sâmbătă, 21 noiembrie, a însemnat foarte mult pentru ele. Micile voluntare au concluzionat că „ierarhii îi învață cel mai bine pe oameni să fie darnici și buni cu cei de lângă ei”, că „te simți un mic frate de Iisus când ai grijă de ceilalți”, că „le oferim oamenilor daruri pentru că ni-s dragi și nu pentru că ne-ar fi milă de ei” și că „azi, pentru noi, Fecioara Maria zâmbește cu toți îngerii ei împrejur”. A fost felul lor și al inspectorului școlar Daniela Ceredeev de a spune „Start, Olimpiadele faptelor bune!”.

 

  • „Vovidenia e sărbătoarea Împărtășirii”

 

Inspectorul școlar pentru religie Daniela Ceredeev a afirmat: „Nu cred că se poate trăi mai frumos o sărbătoare decât învățându-i pe copii că și ei sunt Biserica vie. Mi-a fost nespus de dragă încă din anii copilăriei icoana ce-o înfățișa pe mica Maria urcând treptele acelea nefiresc de înalte către o biserică. Copila aceea serafică era așteptată în prispa altarului de un bătrân înveșmântat în argintul timpului și l-am numit încă de-atunci cu încredințare de nezdruncinat <Tatăl ei Cel Dumnezeu>.

În răstimpuri, m-au tot căutat dinspre bunica mea, primul meu pedagog de liturghie, povești și pilde despre sfințenia Fecioarei. Și dragul de Mama Pruncului Ce-avea să coboare Cerul pe Pământ mi-a tot crescut desăvârșit. Duhovnicii copilăriei și adolescenței mele, ca și pedagogia catarctică a anilor de seminar teologic, m-au învățat că Vovidenia e sărbătoarea Împărtășirii. Înțeleasă ca semn văzut al iubirii de oameni. Aceasta a și fost lecția pe care am exersat-o sâmbătă, împreună cu cele mai tinere copile voluntare în Centrul pentru Inovație, Voluntariat și Inițiativă Comunitară – Civic Jr. Ciumârna”.

 

  • „Olimpiadele faptelor bune” continuă

 

Vă reamintim că în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2020, în județ se desfășoară programul „Olimpiadele faptelor bune”, ce cuprinde activități de voluntariat pentru persoane aflate în dificultate sau în situații de risc. Programul este coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților - Sectorul Educațional-Teologic, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Facultatea de Teologie Ortodoxă, specializarea Asistență Socială - Iași, Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Asistență Socială - Iași, Monitorul de Suceava, Televiziunea Intermedia Suceava, NEst-TV Channel și Asociația Proiect Pro Europa.

La program pot participa echipe pluridisciplinare constituite la nivelul școlilor și/sau parohiilor, din care pot face parte: profesori, preoți, copii și tineri, asistenți sociali, asistenți comunitari, reprezentanți ai autorităților locale, membri ai unor organizații ale societății civile, oameni de presă, reprezentanți ai comitetelor parohiale, grupuri informale de voluntari sau grupuri de inițiativă locală.

Fiecare echipă va desfășura, în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2020, activități de voluntariat pentru persoane aflate în dificultate sau în situații de risc, care vor fi înscrise, mai apoi, în competiția generozității de către reporteri-copii și tineri, participanți la inițiativa locală.Tinerii reporteri vor redacta articole de presă în care vor prezenta succint activitățile, rezultatele, impactul și „lecțiile” omeniei pe care le-au învățat, vor atașa fotografii sau materiale audio-video și vor înscrie astfel subproiectul derulat în „Olimpiadele faptelor bune”, prin completarea formularului: https://forms.gle/Pxk5UwRC4PJAL2Lr9.

În paginile cotidianului Monitorul de Suceava vor fi publicate, în perioada următoare, „poveștile”, „lecțiile” de omenie care vor ieși la lumină în cadrul proiectului „Olimpiadele faptelor bune”.