În contextul medical și epidemiologic actual, atât de dificil, prin care trece societatea românească, Patriarhia Română îndemnă credincioșii să participe la nobila acțiune a donării de sânge, în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!”. Totodată, adresează și îndemnul de a dona, conform criteriilor de eligibilitate, plasmă convalescentă Covid-19, pentru salvarea celor aflați în situație critică din cauza infestării cu noul coronavirus. „Donarea de sânge şi de plasmă convalescentă Covid-19 sunt acum cele mai luminoase şi necesare fapte de iubire jertfelnică şi de solidaritate umană!”, se spune într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, în anul 2012 a început în Arhiepiscopia Bucureștilor o campanie de donare de sânge numită „O picătură de sânge pentru viața aproapelui”. Începând cu anul 2014, cu aprobarea Sfântului Sinod, această campanie a fost extinsă la nivel național în toată Patriarhia Română sub îndemnul „Donează sânge, salvează o viață!”. Astfel, cea mai amplă campanie de donare de sânge din România s-a desfășurat în cooperare cu diverse instituții publice (centre regionale și județene de transfuzie, spitale, clinici, direcții de asistență socială și protecția copilului, Jandarmerie, Poliție și Armată), precum și cu organizaţii neguvernamentale (Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români, Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români și alte asociații). Pe parcursul celor 6 ani ai campaniei „Donează sânge, salvează o viață!” au participat 40.800 de donatori, cantitatea de sânge recoltată fiind de peste 18.000 de litri.

 

 Donatori

 

Toți cei care înțeleg valoarea salvării unei vieți umane sunt îndemnați să participe în această perioadă la campania „Donează sânge, salvează o viață!”. Programul de donare la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava este de luni până vineri, orele 8:00-13:00, program de lucru de luni până vineri, orele 8:00-15:00. Sângele se poate dona doar în Centrele de Transfuzii din toată țara, în fiecare județ existând un Centru de Transfuzie, care vă așteaptă de luni până vineri, în general, în cursul dimineții.

Există şi câteva criterii de excludere temporară de la donare: boli infecţioase (gripă, infecţii bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare în ultimele 3 luni; consum de alcool (inclusiv bere) în ultimele 48 de ore; consum de medicamente în ultima lună; tatuaje în ultimele 6 luni.

Pe lângă cele amintite anterior, donatorii trebuie să aibă greutatea minimă de 60 de kg bărbaţii şi 55 de kg femeile şi tensiunea arterială între 100 şi 180 mmHg.

Dimineaţa înainte de recoltare se recomandă a se consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu se fumează înainte şi după donare cel puţin o oră, nu se donează după o noapte nedormită.

După donare se stă în repaus în sala de aşteptare 15-30 minute pentru a evita un leşin pe scări, pe holuri şi rănirea donatorului.