Direcția de Sănătate Publică Suceava a informat, joi, cu ocazia „Zilei naţională fără tutun”, că fumatul reprezintă un factor de risc suplimentar atât pentru infectarea cu virusul SARS-CoV 2, cât și în dezvoltarea unor forme de boală cu simptomatologie mai severă și prognostic mai rezervat.

Potrivit comunicatului transmis de purtătorul de cuvânt al DSP, Gabriela Băncilă, o analiză sistematică a studiilor de specialitate a concluzionat că există dovezi tot mai clare cu privire la asocierea între fumat și severitatea Covid-19, această asociere fiind „semnificativă din punct de vedere statistic”.

„Conform dovezilor prezentate și contrar rezultatelor unor studii preliminare, conform cărora fumatul ar putea avea un oarecare efect protector împotriva infecției cu SARS-CoV-2, la momentul actual, consensul științific la nivel mondial pledează pentru renunțarea la fumat în scopul prevenirii contractării noului coronavirus și scăderii probabilității de dezvoltare a unor forme de boală cu simptomatologie severă și prognostic rezervat”, se arată în comunicat.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății, Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și articole din literatura de specialitate indică faptul că fumul de tutun și multe dintre componentele sale produc modificări structurale în căile respiratorii. Aceste modificări includ permeabilitatea crescută a mucoasei, modificări ale aderenței virusului, întreruperea epiteliului respirator și inflamație peribronșică și fibroză. De asemenea, fumatul slăbește funcția celulelor imune de apărare a organismului și producerea de anticorpi, iar fumătorii sunt supuși unui risc mai ridicat de infecție cu virusul SARS-CoV-2 pe cale orală, atunci când fumează, respectiv ating țigara cu mâna neingienizată, apoi duc țigara la gură.

Comunicatul DSP citează studiile unor cercetători (Guan și colab., 2020, Patanavanich și Glantz, 2020, Qi și colab. 2020, Zhao și colab. 2020a) referitoare la receptorii ACE2 pentru SARS-CoV-2, din tractul respirator, care arată că fumătorii prezintă în mod constant niveluri mai ridicate ale acestora în căile respiratorii. „Supraabundența ACE2 în plămânii fumătorilor poate explica parțial de ce fumătorii sunt semnificativ mai predispuși să dezvolte infecții severe cu SARS-CoV-2 care necesită intervenții medicale agresive. Mai mult, întrucât renunțarea la fumat este asociată cu o scădere a expresiei ACE2, este posibil ca renunțarea la țigări să reducă susceptibilitatea la fatalități cauzate de Covid-19”, afirmă oamenii de știință care au studiat acest aspect, citați în comunicat.

În corelație cu noile cercetări referitoare la legătura între fumat și noul coronavirus, Gabriela Băncilă a subliniat că în acest an campania de informare asupra riscului fumatului se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie, în cadrul generat de pandemia Covid-19. „Tema campaniei este prevenirea iniţierii fumatului sau renunţarea la fumat printr-o informare corectă asupra efectelor vătămătoare ale infecţiei cu Covid-19 la persoanele fumătoare. Datele cumulate până în prezent sugerează că fumatul/vaping-ul se asociază cu o severitate crescută a bolii. Scopul campaniei este reducerea prevalenţei persoanelor care consumă tutun, chiar şi în scop experimental, printr-o informare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale tutunului, indiferent de forma în care este utilizat  -produse clasice, produse noi sau ţigară electronică și la riscul suplimentar generat de asocierea fumatului cu infectarea cu SARS-COV2”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP.  În România sunt peste 5 milioane şi jumătate de fumători și mai mult de 4 din 10 români în vârstă de cel puțin 15 ani fumează 20 sau mai multe țigări pe zi. 3,4% din populaţia adultă a României utilizează curent țigări electronice. Cele mai recente date referitoare la consumul produselor cu tutun care se încălzeşte şi al ţigărilor electronice arată efecte hepatolitice, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS (Electronic Nicotine Delivery Systems).