Demararea unei noi campanii de ridicare a rablelor care ocupă domeniul public al municipiului Suceava, în detrimentul cetățenilor care nu au unde să își parcheze mașinile cu care circulă zilnic, l-a “lovit” și pe unul dintre cei care au candidat recent pentru postul de primar al urbei.

Gheorghe Nedea, care s-a dovedit o pată de culoare în rândul candidaților de primar, fiind o prezență atipică în mediul politic, a protestat recent în fața sediului Primăriei Suceava, după ce s-a trezit că mașina pe care o ținea într-o parcare din apropierea locuinței i-a fost ridicată de Poliția Locală.

„Mi-au luat mașina cei de la Poliția Locală pentru faptul că am avut curaj să candidez ca primar. Dacă nu mi se aduce mașina înapoi ...vai...merg pe urmele lor, voi filma averile lor... îmi vreau mașina înapoi!”, a urlat Gheorghe Nedea în fața Primăriei Suceava.

Fostul candidat de primar consideră că Poliția Locală nu avea dreptul că îi ridice mașina, chiar dacă părea a fi abandonată, deoarece a plătit impozit pe ea.

“Este proprietatea mea, bun comun, am primit-o cadou, moștenire ...

Nu mă voi supune lui Satana! Dați-mi mașina, că e a mea! Am avut curajul să candidez, da? Dacă nu-mi aduci mașina să vezi ce-ți fac...patru ani de zile cu mine vei avea treabă! Atât!”, a spus Nedea, revoltat.

De cealaltă parte, șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, a spus că în ultima perioadă au fost ridicate de pe domeniul public al municipiului Suceava mai multe mașini care se încadrează în categoriile prevăzute de lege drept “vehicul fără  stăpân” ori “vehicul abandonat”, după ce au fost parcurse toate etapele de sesizare și somare. Mașina lui Gheorghe Nedea a fost încadrată la “vehicule abandonate”, fiind staționată în același loc de foarte multă vreme, cu roțile dezumflate și ITP-ul expirat.

“Plata impozitului nu echivalează cu dreptul de a ocupa permanent domeniul public, pus la dispoziția tuturor cetățenilor, Impozitul este pe proprietate, acea mașină poate fi ținută și într-un garaj sau într-o curte, dar nu să blocheze  domeniul public sau privat al statului, luni sau ani de zile”, a spus Ovidiu Doroftei, care a adăugat că toți cei care se află în astfel de situații au la îndemână  o variantă simplă și legală de a-și recupera mașinile – o solicitare scrisă către conducerea municipiului și achitarea taxei de ridicare, de 200 de lei.

Conform legii 421/2002, în categoria “vehicul fără  stăpân” se încadrează cele fără plăcuță de înmatriculare, ori cele înmatriculate în străinătate, staționate pe domeniul public sau privat al statului, al căror proprietar este necunoscut, în vreme ce la “vehicul abandonat” se încadrează cele aflate pe domeniul public sau privat al statului de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice (ITP).