Cel mai mare patinoar artificial al Sucevei, Areni, va fi deschis de săptămâna viitoare celor care doresc să practice acest îndrăgit sport de iarnă – patinajul.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că săptămâna aceasta se fac pregătirile necesare pentru funcționarea patinoarului artificial, astfel încât să poată fi pus curând la dispoziția sucevenilor, dar cu respectarea unor restricții:

“În urma unei adrese oficiale de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, din care rezultă că este permisă desfășurarea activităților recreative și sportive desfășurate exclusiv în aer liber, dar cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, deschidem și noi patinoarul Areni. Săptămâna aceasta facem pregătirile necesare, trebuie să facem și un fel de regulament de funcționare, care să prevadă restricțiile și măsurile de protecție care trebuie respectate, în contextul pandemiei, iar accesul va fi cu plată din prima zi – nu ne mai permitem să facem acces gratuit, pentru că s-ar aglomera cu siguranță”, a spus Ion Lungu.

Faptul că Patinoarul Areni nu a fost deschis anul acesta, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, nici de Ziua Bucovinei, nici de 1 Decembrie și nici ulterior, ca măsură de protecție și limitare a răspândirii coronavirusului, a stârnit multe discuții, încât DSP, despre care s-a spus că nu a autorizat deschiderea vreunui patinoar (cele de la malluri fiind funcționale), a emis o adresă oficială, prin care să lămurească lucrurile.

Adresa a fost transmisă tuturor primăriilor din județ, dar și operatorilor economici de tip malluri, supermarket, etc., fiind lămurite astfel problemele semnalate ca fiind de competența DSP, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, Gabriela Bancilă.

Practic, adresa transmisă de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în urma consultării cu DSP, atrage atenția asupra riscului prezentat de funcționarea patinoarelor, inclusiv a celor particulare, fără a fi impusă închiderea acestora, ci doar respectarea unor reguli stricte.

“Având în vedere afluxul mare de persoane estimat în perioada următoare la nivelul operatorilor economici de tip mall, hypermarket, supermarket, centru comercial, reiterăm obligativitatea respectării cu strictețe a măsurilor de diminuare a impactului riscului epidemiologic generat de virusul SARS-COV-2, stabilite prin HGR 967/2020”, se afirmă în adresa semnată de către șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Costică Ghiață.

Practic, toate patinoarele din județ primesc “undă verde” pentru funcționare, dar numai în anumite condiții, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Rămâne de văzut cum va fi implementată și respectată această măsură restrictivă la toate patinoarele, atât cele deschise la Iulius Mall și Shopping City Suceava, cât și la cel din Areni, al primăriei.