Numărul sucevenilor care beneficiază de ajutoare la încălzirea locuințelor ar putea crește de luna aceasta, ca urmare a majorării plafonului maxim de venituri.

Măsura luată de Guvern, de majorare la 800 de lei a nivelului de venituri până la care gospodăriile au dreptul la ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri a fost comunicată de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Plafonul maxim al veniturilor până la care se acorda până acum acest beneficiu social era de 750 lei în cazul persoanelor care se îşi încălzesc locuinţele folosind gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri şi puţin peste 786 lei/persoană în cazul familiilor care beneficiază de energie termică în sistem centralizat.

Măsura era necesară mai ales că indemnizaţia socială pentru persoanele vârstnice a crescut cu 14%, de la 704 la 800 de lei, încât cei care se încadrează în această categorie nu mai beneficiau de ajutoarele de încălzire a locuințelor pentru perioada sezonului rece noiembrie 2020 - martie 2021.
Pentru persoanele singure care utilizează energia termică în sistem centralizat, plafonul maxim stabilit prin OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, cu modificările şi completările ulterioare, rămâne neschimbat, la 1.082 lei.

În municipiul Suceava, 504 familii beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece 2020-2021, în urma analizării dosarelor depuse până la 20 noiembrie 2020. Noi dosare pot fi depuse lunar, dar ajutorul de încălzire nu se acordă retroactiv, ci doar pentru lunile de iarnă rămase la plată.