Apropierea sărbătorilor de iarnă readuce în mintea tuturor una dintre frumoasele tradiții specifice acestei perioade – împodobirea pomilor de Crăciun, sub care se pun cadourile.

Tocmai de aceea, Direcţia Silvică Suceava oferă la vânzare pentru sărbătorile de iarnă din acest an 8.000 de pomi de Crăciun, majoritatea recoltați din culturi specializate în pepinierele silvice, din speciile brad şi molid.

“Pomii de Crăciun sunt vânduți la sediile ocoalelor silvice, iar persoanele fizice au prioritate la achiziționarea acestora. Recoltarea pomilor de Crăciun se va face în baza solicitărilor trimise ocoalelor silvice (datele de contact a subunităţilor se regăsesc pe pagina de internet suceava.rosilva.ro).

Prețurile de valorificare pornesc de la 15 lei pentru pomii de Crăciun cu o înălțime de până în 1,3 metri și ajung la 35 lei, cu TVA inclus, pentru exemplarele cu înălțimea între 2 și 3 metri”, a precizat șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de 3 m vor fi considerate comenzi speciale, iar preţul se va calcula adăugând la tariful minim al categoriei 2,01-3,00 m câte 25 lei, cu TVA inclus, pentru fiecare metru în plus.

 

Brazi la ghiveci, disponibili la Pepiniera Salcea

Chiar dacă majoritatea pomilor de Crăciun scoși la vânzare sunt cei produși special, în pepiniere, pentru doritori, există și varianta de pomi la ghiveci, care pot fi păstrați verzi pe tot parcursul anului.

“Direcţia Silvică Suceava susține și promovează achiziționarea pomilor de Crăciun autohtoni și încurajează cumpărarea pomilor cu rădăcină protejată sau plantați în ghivece, care vor putea fi replantați după sărbătorile de iarnă”, a adăugat șeful silvicultorilor suceveni.

Pepiniera Salcea, care aparţine de Direcţia Silvică Suceava, vinde pomi de Crăciun cu dimensiunea între 1,5 şi 1,8 m, din speciile: brad argintiu, brad de Caucaz, molid înţepător, la ghiveci, cu preţuri între 150 şi 180 lei, cu TVA în funcţie de specie şi înălţime.