Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a efectuat recent controale de specialitate la secțiile ATI din cadrul unităților spitalicești din județul Suceava, fiind constatate 49 de deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Specialiștii ISU au aplicat doar avertismente, scopul acțiunii fiind de a constata neregulile și de a dispune remedierea lor.

Neregulile constatate au fost următoarele: îngustarea căilor de acces evacuare din holuri sau case de scări, prin amplasarea sau depozitarea de diferite materiale necesare actului medical sau aparatură medicală ori mobilier, centralele aferente instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu prezentau defecte de funcționare, spații care nu erau dotate cu instalații pentru iluminat de securitate pentru evacuare sau cele existente nu erau în totalitate funcționale, instalațiile electrice de forță și iluminat erau utilizate la capacitate maximă, în unele clădiri, puse în funcțiune anterior perioadei interbelice, holurile utilizate pentru evacuarea persoanelor nu au gabaritul minim de 2,2 metri, îngreunând astfel evacuarea în situații de urgență, în timp ce la nivelul unor spitale controlate se constată faptul că serviciul privat pentru situații de urgență nu este constituit.

• Lipsa autorizației de securitate la incendii, la spitalele din Suceava și Vatra Dornei

Dintre obiectivele verificate, Pavilionul central al Spitalului Municipal Vatra Dornei nu deține autorizație pentru securitate la incendiu, iar Corpul principal al Spitalului Județean Suceava este autorizat parțial, în sensul în care autorizația a fost emisă pentru anumite elemente componente ale clădirii (etaje, secții, modificări de structură etc.), urmând ca în perioada următoare să fie solicitate autorizațiile de securitate la incendiu și pentru secțiile aflate în curs de modernizare.

• Exerciții privind evacuarea, cu 200 de angajați din Spitalul Județean

În paralel cu activitățile de control, pompierii militari suceveni au efectuat și exerciții de pregătire privind evacuarea de urgență și folosirea stingătoarelor de incendiu și a hidranților interiori. Aceste exerciții s-au desfășurat în patru secții ale Spitalului Județean de Urgență Suceava (ATI, Paleative, Neonatologie și UPU), în care ponderea pacienților netransportabili este cea mai mare. La aceste activități au participat peste 200 de angajați (medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare). Controalele au fost începute pe 17 noiembrie, în echipe mixte de control. În total, a fost vorba de șapte controale de prevenire la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare existente la nivel județean: Suceava (2), Rădăuți, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului.