Ancheta demarată de polițiști în cazul exploziei de la conducta de gaze din apropierea șoselei de centură a municipiului Rădăuți a arătat că deflagrația s-a produs în momentul în are un muncitor lucra cu aparatul de sudură la capătul conductei. Teoretic, conducta la care se lucra pentru o deviere fusese golită complet miercuri dimineață, numai că se pare că în interior au mai rămas rămășițe de gaz, suficiente pentru a se produce, din păcate, o explozie.

Din cercetări rezultă că în dimineața zilei de miercuri, au fost luate măsuri de siguranță pentru efectuarea de lucrări în condiții sigure la modificarea traseului conductei de gaze aparținând SC RAFFLES ENERGY SRL București (respectiv secționarea, golirea și aerisirea conductei de gaze). Zona în care s-a lucrat se află în imediata apropiere a centurii municipiului Rădăuți, la 150 metri de sensul giratoriu ce face descărcarea traficului greu spre DN 17A - Dornești și DJ178B. După ce a fost îndepărtată o secțiune de circa doi metri din conducta susmenționată, la cele două capete ale conductei au fost efectuate mai multe suduri pe parcursul zilei.

Seara, în jur de ora 18.00, în momentul în care unul dintre muncitori s-a apropiat din nou cu sursă de foc, de unul din capetele conductei, a avut loc o deflagrație din cauza acumulărilor de gaze. Muncitorul care se afla cel mai aproape, un bărbat în vârstă de 47 de ani, din comuna Belcești județul Iași, și al doilea, de 46 de ani, din aceeași comună, au fost proiectați la 3-4 metri de distanță de suflul exploziei.

Accidentul s-a produs într-o zonă fără acces auto, astfel că cei doi au fost transportați cu un excavator până la drumul de acces la care au putut fi preluați cu ambulanțele. În stare mai gravă este muncitorul în vârstă de 47 de ani, care a suferit un politraumatism prin explozie, cu arsuri de gradul II-IV, pe aproximativ 15-20% din suprafața corpului. El a fost internat la Spitalul Județean Suceava. Celălalt muncitor a scăpat mult mai ușor, cu o plagă la picior. Cei doi sunt angajați ai unei firme Gura Humorului, cu contract de muncă, instructajul privind protecţia muncii fiind semnat la zi, a rezultat din cercetările efectuate de polițiști.

Polițiștii au deschis, conform procedurilor, dosar penal privind infracțiunile de „neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, „vătămare corporală din culpă” și „distrugerea”.