Numărul parcărilor cu plată din municipiul Suceava va crește de anul viitor, odată cu introducerea taxării pentru spațiile de parcare existente pe două străzi ultracentrale ale Sucevei -  Aleea Trandafirilor și Aleea Anastasie Crimca.

Practic, după data de 6 ianuarie 2021 devin parcări cu plată spațiile de parcare de pe lateralele celor două străzi cu sens unic situate de o parte și de alta a Tribunalului Suceava, cât și parcarea mică de la intersecția acestora, înspre strada Mihai Viteazul.

În total vor fi aproximativ 100 de locuri de parcare cu plată, pentru gestionarea cărora au fost montate deja automate de bilete – parcometre, semne de circulație și anunțuri de înștiințare a locuitorilor din zonă.

Deocamdată s-au făcut probe de funcționare la parcometrele montate în zonă, au fost puse și atenționări în geamul mașinilor care ocupau locurile respective, dar pancartele care notifică oamenii că respectivele locuri de parcare sunt cu plată sunt acoperite cu folie, până la începutul anului viitor, și nu se percep taxe de parcare, cum nu se dau nici amenzi, deocamdată.

Reprezentanții municipalității sucevene au precizat că toate aceste demersuri au ca scop informarea oamenilor din zonă cu privire la trecerea respectivelor locuri de parcare în sistem cu plată, în conformitate cu decizia Consiliului Local, fiind necesară o perioadă de acomodare.

Parcarea dintre Tribunal și Biserica “Nașterea Maicii Domnului”, recent reabilitată, cu o capacitate de peste 50 de locuri, nu va fi cu taxă, fiind la dispoziția celor care au treabă la instituție, dar și a riveranilor.

 

Avertismente, urmate de amenzi, de anul viitor

 

După data de 6 ianuarie, când se intenționează transformarea efectivă a celor aproximativ 100 de locuri de staționare a autovehiculelor în parcări cu plată, va mai fi o “perioadă de grație”, în care cei care ocupă spațiile respective fără a avea tichet de parcare vor fi întâi atenționați, după care se va ajunge la sancționare, dacă este cazul.

Conform regulamentului de funcționare a parcărilor cu plată, aprobat în Consiliul Local Suceava, au caracter de contravenții și sunt sancționate cu amenzi cuprinse între 200 de lei și 800 de lei staționarea în spațiile de parcare fără tichet de parcare, în lipsa plății prin card sau SMS, ori fără abonament și legitimație valabile; depășirea timpului de staționare; neafișarea tichetului, abonamentului sau legitimației în interiorul autovehiculului, precum și afișarea acestora în condiții care nu permit descifrarea elementelor de identificare.

Parcările cu plată pot fi utilizate gratuit de către deținătorii legitimației pentru persoane cu handicap (obținută de la primărie), precum și de către proprietarii de autovehicule electrice, fiind formulate excepții pentru instituțiile publice și delegațiile oficiale.

În cazul în care se constată  distrugerea aparatelor de auto-taxare sau a barierelor de acces, amenzile variază între 1.000 de lei și 3.000 de lei.

 

Tarifele pentru parcările cu plată și variantele de abonamente disponibile

 

În municipiul Suceava, tariful de parcare este de 2 lei/oră pentru parcările supraterane, în vreme ce pentru cele subterane, tariful este de doar 1 leu/oră.

Plata se poate face astfel: numerar la parcometru, prin SMS, cu cardul bancar prin intermediul aplicației Suceava Parking (unde se percepe un comision), disponibilă gratuit pe Android și iOS.

De asemenea, sucevenii beneficiază de diferite tipuri de abonamente:

Exclusiv pentru parcările de suprafață - abonamente lunare (08:00 - 16:00):

•150 lei, o singură zonă de autotaxare;

•200 lei, toate zonele de autotaxare.

Exclusiv pentru riverani, în intervalul orar 16:00 - 08:00, sâmbătă și duminică integral:

•trimestriale - 100 lei;

•semestriale - 180 lei;

•anuale - 350 lei.

În prezent, parcări cu plată sunt amenajate în următoarele zone:

•str. Nicolae Bălcescu;

•str. Vasile Bumbac (în spatele magazinului Bucovina până la RDS);

•str. Ștefan cel Mare (zona steaguri BRD);

•bulevardul George Enescu (parcarea de la Dorna);

•bulevardul 1 Mai (vis-a-vis de IPJ);

•str. Vasile Alecsandri (vis-a-vis de Colegiul Național Ștefan cel Mare);

•în fața magazinului Bucovina;

•parcarea din fața hotelului Bucovina;

•zona Piața Mare;

•cele două parcări subterane de pe str. Vasile Bumbac și de pe str. Ana Ipătescu.

De anul viitor, în listă se adaugă și cele două străzi cu sens unic - Aleea Trandafirilor și Aleea Anastasie Crimca.