Cei patru contacți ai bărbatului din Marginea la care a fost identificată varianta britanică a SARS-CoV-2 nu au fost testați RT-PCR. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat, marți, că este vorba despre membri de familie, care au stat în carantină timp de 14 zile, conform legislației, sub monitorizare medicală.

Bărbatul a revenit din Marea Britanie în data de 5 ianuarie a.c., singur, cu autoturismul proprietate personală și nu a fost testat RT -PCR la plecarea de pe teritoriul britanic. În România a intrat în carantină la domiciliu, după câteva zile a avut simptome de Covid-19 și a mers la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Rădăuți, unde a fost testat RT-PCR și a avut rezultat pozitiv. Din 9 ianuarie, data confirmării infectării, cei patru membri ai familiei sale au intrat în carantină, sub supraveghere medicală. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP, monitorizarea medicală a arătat că pe durata celor 14 zile ei nu au manifestat semne sau simptome de boală, iar de pe 22 ianuarie măsura carantinei a încetat. 

În ceea ce-l privește pe bărbatul infectat cu tulpina britanică a SARS-CoV-2, el a fost internat inițial în Spitalul Orășenesc Siret, iar din 11 ianuarie în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Având în vedere istoricul de călătorie în Marea Britanie, pe 14 ianuarie au fost trimise probe la Institutul Cantacuzino, pentru identificarea tulpinii de SARS-CoV-2. În paralel, secvențierea a fost realizată și în scop de cercetare, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. Ambele instituții au confirmat, independent, noua tulpină a virusului.

Pacientul a ramas internat în Spitalul Suceava până pe data de 22 ianuarie, când a fost externat la cerere. Pe 24 ianuarie a revenit la spital acuzând dureri abdominale și a fost reinternat la secția de Boli Infecțioase, unde se află și în prezent sub tratament, inclusiv aport de oxigen. Bărbatul, în vârstă de 38 de ani, nu are comorbidități cunoscute.