Reprezentanții Direcției Silvice Suceava au început acțiunea de împușcare a porcilor mistreți de pe mai multe fonduri de vânătoare. În ultima săptămână au fost împușcați 11 proci mistreți, opt de la Pătrăuți și trei de la Adâncata. Toate animalele au fost băgate în saci de plastic peste care s-a turnat sodă caustică și au fost îngropate la doi metri sub pământ. Acțiunea a fost demarată după ce pe Fondul de Vânătoare de la Pătrăuți au fost depistate trei cazuri de pestă porcină africană în urmă cu aproximativ zece zile. În aceste condiții, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au transmis în regim de urgență administratorilor de fonduri de vânătoare obligativitatea de a fi vânați integral mistreții prin metode care nu dislocă vânatul, respectiv prin pândă și dibuire. De la cei 11 mistreți care au fost împușcați în ultima săptămână s-au prelevat probe care au fost trimise spre analiză. Până în prezent au venit rezultatele pentru un singur porc mistreț și s-a dovedit că acesta nu era infectat cu pestă porcină.

”Vânătorii și oamenii care se ocupă cu operațiunea de îngropare a porcilor mistreți acționează cu echipament special și cu multă precauție. Operațiunea de dezinfecție se face atât la intrarea în pădure, dar și la uniforme, respectiv mijloacele de transport pe care le folosim. Echipamentele de protecție sunt distruse ulterior astfel încât să eliminăm pe cât posibil riscul răspândirii bolii”, a precizat George Celsi, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava.

Zona infectată pe care trebuie realizată vânătoarea este de opt kilometri și cuprinde următoarele fonduri de vânătoare: Fondul 54 Pătrăuți, Fondul 53 Adâncata, Fondul 52 Zamostea, Fondul 51 Șerbăuți, Fondul 50 Todirești, Fondul 49 Mihoveni, Focul 48 Stroiești, Fondul 57 Suceava, Fondul 56 Salcea și Fondul 55 Mitoc.

 

·       Simptomele bolii care face ravagii printre porci        

 

Medicii veterinari suceveni, care s-au întâlnit deja cu numeroase cazuri de porci bolnavi de pestă porcină africană, spun că primul simptom important este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.

Virusul nu se transmite la om, dar face ravagii în populațiile de porcine.

Recent, o fermă de porci din Focșani a pierdut 30.000 de animale, în timp de una din Iași a rămas fără o mie de porci, după ce virusul a ajuns în exploatații.