Peste 140 mc de material lemnos au confiscat polițiștii suceveni în decurs de numai o săptămână. Marfa era în valoare de aproximativ 35.000 de lei, iar confiscările au venit pe fondul unor controale derulate în cadrul acțiunii ”Scutul Pădurii”. Cu acest prilej, s-au derulat 53 de controale pe drumurile publice dar și controale în fondul forestier și la unități de debitare și prelucrare material lemnos. S-au depistat 11 infracțiuni și au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale în valoare de 45.320 lei, toate la acte normative care reglementează regimul silvic.

Poate cel mai elocvent exemplu al acțiunii de săptămâna trecută este cel de la o societate din Paltinu, comuna Vatra Moldoviței. Polițiști din cadrul Serviciul de Ordine Publică - Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, alături de lucrători ai Gărzii Forestiere Suceava, au descins la societatea respectivă și au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

Cu ocazia verificărilor, echipa de control a constatat faptul că societatea a expediat, primit și depozitat fără avize de însoțire a materialului lemnos cantitatea de 92,78 mc lemn rotund rășinoase.                De asemenea, s-a constatat faptul că societatea în cauză nu are împrejmuit pe toate laturile, depozitul de materiale lemnoase. Pentru abaterile constatate, au fost aplicate două amenzi, fiecare de câte 15.000 de lei, iar suplimentar s-a dispus confiscarea cantităţii de  92,728 mc lemn rotund rășinoase, în valoare de 23.182 lei.

Nu a fost singura problemă găsită de polițiști și silvicultori. Un bărbat din Frătăuții Noi a fost prins în trafic în timp ce transporta o cantitate de 6,72 mc de cherestea rășinoasă pentru care nu avea nici un act de proveniență. Șoferul în vârstă de 22 de ani a fost amendat, iar lemnul confiscat.      

Un al șofer, din Tiha Bârgăului, județul Bistrița, a fost prins la Poiana Negri, pe DJ 174, în timp ce transporta material lemnos rotund, esență molid, pentru care nu deținea nici un fel de document de proveniență și transport. Silvicultorii au efectuat măsurători și au constatat că este vorba de 8,56 mc lemn lucru rășinoase, în valoare de 2.500 de lei. Șoferul a primit o amendă de 2.000 de lei, iar marfa a fost confiscată.