O anchetă realizată de Gazeta Sporturilor și publicată pe site-ul www.gsp.ro arată că sporturile din România au consumat vagoane de bani, iar rezultatele sunt cel mult mediocre. În ceea ce privește județul Suceava, în cursul anului 2019 aici s-au alocat de la bugetul public sume exorbitante, care par să fi fost aruncate pe apa sâmbetei. Mai exact, din studiul realizat de BNS la cererea celor de la gsp.ro, rezultă că sporturile sucevene au ”topit” acum doi ani impresionanta sumă de 5,3 milioane de euro.

Între județele din Moldova, Suceava este campioană la cheltuit banii publici în domeniul sportiv. Județul Galați este pe locul doi, cu alocări de 5,27 milioane de euro, în timp ce restul județelor nu au mai mult de 3,55 milioane de euro direcționate către diferite sporturi. Județul vecin, Botoșani, cu echipă de fotbal și echipă de handbal în primele eșaloane valorice ale țării, a cheltuit pentru sporturi suma de 2,4 milioane de lei, în timp ce în județul Iași s-au alocat 2,7 milioane de euro pentru aceste activități. Comparativ, în Suceava avem doar echipa de handbal în Liga Națională. În rest, toate celelalte sporturi se zbat în anonimat. La fotbal aveam trei echipe, Foresta Suceava, Bucovina Rădăuți și Șomuz Fălticeni, toate în Liga a III-a. La volei suntem în liga a doua, iar la rugby situația este la fel de dezastruoasă, formația fiind pe ultimele locuri în liga a doua, de unde nu retrogradează nimeni.

Am amintit aici doar sporturile de echipă, ”energofage” prin numărul mare de sportivi ce trebuie finanțat, dar și cu deplasări, cazări și mese care consumă sume importante de bani. Marea problemă nu este neapărat legată de sumele care au fost cheltuite, ci faptul că nu au existat criterii de performanță și strategii pe termen lung. Acesta este și motivul pentru care România se face de râs în diferite competiții, acolo unde altădată eram campioni mondiali sau rivalizam cu mari forțe ale lumii. În concluzie, este vorba de bani aruncați în fântână, iar perspectivele pentru viitorul apropiat nu lasă loc prea multor speranțe.