Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, din cadrul Centrului Cultural „Bucovina”, organizează, în perioada 14-29 aprilie 2021, Târgul de Paști online pentru meșterii populari suceveni.
Meșterii pot să își promoveze meșteșugurile și să vândă din produsele pe care cu multă trudă le fac, în această perioadă de pandemie, pe platforma online Meșteri și meșteșuguri din județul Suceava, în cadrul proiectului „Promovăm meșterii și meșteșugurile din județul Suceava. Suntem aici, poftiți la noi!”. Proiectul cultural este realizat de Eutasia Rusu - expert etnograf. În luna martie, după același model, a fost organizat și Târgul Mărțișorului.
De această dată, aflându-ne în perioada premergătoare Învierii Domnului, sunt așteptați pe platforma virtuală cât mai mulți încondeietori, meșteri populari care, an de an, ne încântă cu lucrări de excepție. Meșterii populari pot trimite materiale video și fotografii cu obiectele confecționate de ei, iar cu acordul lor pot fi publicate și datele de contact ale fiecăruia (număr de telefon, adresă e-mail, pagină Facebook), pentru ca cei interesați să poată să-i contacteze și să le cumpere obiectele confecționate de ei cu atâta migală.
Pasiune, autenticitate și dăruire
Deja puteți admira pe platforma online ouăle încondeiate de meșterul popular Elena Torac, din Brodina (telefon: 0742 423 659), care, de mai bine de patru decenii, cu mâinile de aur înfrumusețează Bucovina prin motivele și simbolurile pe care le așterne pe coaja oului. Încă de mică a fost fascinată de arta populară și a învățat să dea o mână de ajutor la scorțarele, cusăturile, țesăturile, ouăle încondeiate de bunica din partea mamei. A avut prilejul să crească într-o familie de meșteri populari, de la care a preluat tehnica încondeierii ouălor, cu toate etapele ei. De la alesul ouălor din Miercurea Dreaptă sau Păresimi, la fiertul vopselelor din plante și apoi încondeiatul propriu-zis din Săptămâna Mare, meșteșug pe care astăzi îl transmite tinerelor generații. Astăzi, Elena Torac este o femeie așezată la casa ei, împreună cu un vrednic gospodar, având trei prunci destoinici, care au „furat” și ei din pasiunea mamei lor pentru ouăle încondeiate.
Chiar dacă odinioară bunica ei încondeia ouă doar în preajma sărbătorilor pascale, pentru gospodarii satului, astăzi Elena Torac încondeiază pe tot parcursul anului. Bucuria de a participa și de a reprezenta Bucovina cu ale sale tradiții pe un alt continent, la ,,Caravana Internațională a Talentelor” din Canada, a onorat-o și a impulsionat-o să păstreze și să perpetueze cu respect și responsabilitate meșteșugul, având o datorie morală de a nu lăsa nimic din ce avem bun și frumos să se piardă. Pasiunea, autenticitate și dăruirea i-au fost răsplătite prin numeroase diplome și trofee, dar și având recunoștința și aprecierea etnografilor, ucenicilor și publicului. Chiar dacă din cauza pandemiei deplasările la târguri nu sunt posibile, Târgul de Paști online este o soluție pentru meșterii populari de a-și expune lucrările, de a fi văzuți.
Bucurie, smerenie, uimire
S-a alăturat proiectului online și Valeria Popescu (telefon: 0746 468 459), meșter popular din Brodina, tot încondeietoare de ouă. După cum ne-a spus expertul etnograf Eutasia Rusu, meșterul popular Valeria Popescu lucrează de la vârsta de 15 ani, preluând meșteșugul de la o mare meșteriță din zonă, Harița Maria. „Duce mai departe cu drag modelele vechi, cunoscute de sute de ani. Încondeiază și în timpul anului, dar cu precădere în perioada Postului Mare. Etapele pregătirii oului pentru încondeiat, folosite de meșterița noastră, sunt cele tradiționale, canonice. Dintre modelele care le întâlnim pe ouăle realizate de doamna Valeria amintim: Crucea Pascală, Brâul Maicii Domnului, Fierul, Plugul, Sapa, Grebla, Cârligul ciobanului, Calea rătăcită, Vârtelnița, Furca, Spicul, Soarele, Frunza. Oul încondeiat de meșterița noastră ne transmite bucurie, smerenie, uimire, deoarece în ornamentația lui simbolurile vechi se contopesc atât de natural și frumos, încât intră într-un soi de rezonanță cu sufletul nostru.
Doamna Valeria a participat la nenumărate târguri și expoziții, cu specific pascal, atât în țară, cât și în străinătate (Germania, Polonia), unde a fost și premiată. O admirăm și o respectăm pentru tot ceea ce face atât pentru comunitate, cât și pentru cultura populară bucovineană”.
Postările meșterilor populari vor fi publicate pe paginile de Facebook: Centrul Culturii Tradiționale și Meșteri și Meșteșuguri din județul Suceava. Meșterii populari pot fi contactați mai ușor pe această platformă de cei care doresc să cumpere obiectele lor de artă populară. Cumpărând de la meșterii noștri populari, făuritori de frumos, îi ajutați să supraviețuiască acestei perioade de restriște prin care trecem cu toții.
Comentarii