Intervenția polițiștilor de la Gura Humorului la o înmormântare desfășurată într-un cort aflat în curtea unei case, în care apăreau zeci de oameni înghesuiți, fără nici o urmă de distanțare și fără măști de protecție, s-a soldat cu aplicarea de amenzi în valoare totală de 9.000 de lei.

A fost vorba de o înmormântare dintr-o familie de etnie romă. Oamenii l-au plâns pe defunct cu muzică de jale și cu bocete, iar unii participanți au avut proasta idee de a și posta imagini în mediul online.
Polițiștii s-au sesizat marți, în jurul orei 15.30, în condițiile în care pe Facebook circula un ”live” de la înmormântarea care avea loc în curtea unei familii de etnie romă din Gura Humorului.
Pentru intervenție au fost mobilizate numeroase forțe, inclusiv luptători de la Jandarmerie și de la Serviciul de Acțiuni Speciale și polițiști de la Serviciul de Ordine Publică. Polițiștii au constatat că înmormântarea deja se încheiase, astfel că s-au deplasat în curtea familiei Covaci, unde urma să aibă loc și un praznic.

 ”S-au purtat discuții cu persoanele în cauză pentru a nu organiza la locuință alte activități la care să participe mai multe persoane, acestea angajându-se să respecte prevederile legale”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliției județene.

În total, polițiștii au identificat 14 persoane care apăreau în imagini, fiind aplicate amenzi în valoare de 9.000 de lei. Inițial, polițiștii spuneau că vor aplica amenzi de doar 3.000 de lei, însă se pare că „peste noapte” lucrurile s-au schimbat și s-au aplicat sancțiuni mai mari.

O grupă de ”mascați” de la Serviciul Acțiuni Speciale a rămas în zonă, pentru a monitoriza locuința și persoanele, având în vedere riscul izbucnirii unor nemulțumiri și chiar violențe.

Polițiștii spun că vor continua ancheta pentru a stabili și identitatea altor persoane care au participat la înmormântare.