Secția de Îngrijiri Paliative a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și-a reluat activitatea, din 22 martie, la exact un an după ce a fost transformată în pavilion Covid.

Directorul de îngrijiri Oana Stanciu a declarat, marți, că în secție s-a reluat internarea pacienților cu alte afecțiuni decât Covid-19, care au nevoie de acest tip de îngrijiri. Din cauza măsurilor de distanțare impuse de pandemie, doar 18 din cele 25 de paturi sunt disponibile.

În secția de Îngrijiri Paliative, înființată din martie 2018, sunt internați pacienții spitalului aflați în stadii terminale de boală. Când îngrijirile curative nu mai dau rezultate, este nevoie de cele paliative pentru a asigura creşterea calităţii vieţii, atât a pacientului aflat în dificultate, cât şi a familiei acestuia. Pot beneficia de îngrijiri paliative specializate pacienţii cu cancer, cu boli cardiovasculare severe, boală pulmonară obstructivă cronică, HIV, ciroză hepatică decompensată, insuficiență renală, boli neurologice progresive, pacienţii cu accident vascular cerebral şi comă etc. Practic, este vorba despre pacienții spitalului, din secțiile non-Covid, care au nevoie de tratamente care să le amelioreze durerile provocate de bolile fără speranță de vindecare și care primesc astfel şansa de a fi trataţi până în ultima clipă cu demnitate şi cu respect. Precizăm că secția nu funcționează ca azil sau ca unitate medico-socială. Pentru internare la Îngrijiri Paliative există deja o listă de așteptare pe care sunt înscriși 10 pacienți. Personalul este format din doi medici, 13 asistente, un psiholog, nouă infirmiere și două îngrjitoare și în curând se va alătura echipei de aici un kinetoterapeut.