Șase inculpați puși sub acuzare de procurorii de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, în dosarul de proxenetism și trafic de minori privind două fete exploatate sexual prin mai multe localități din județul Suceava, dar și în Maramureș, au primit mandate de arestare pentru 30 de zile de la magistrații de la Tribunalul Suceava.

Judecătorii au admis propunerea înaintată de DIICOT și au dispus arestarea lui Dumitru Niculai Ferariu, Marius Vladimir Lupșac, Alexandru Robert Măcărescu, Ionuț Dumitru Pazar, Vasile Plai și Alex Marian Vîjîilă. Mandatele de arestare preventivă pot fi contestate la Curtea de Apel Suceava.    

 

·        Turism sexual, cu punct de plecare de la Mironu, cu două fete, din care una minoră

După cum am arătat în ediția de ieri a Monitorului de Suceava, procurorii DIICOT au acționat miercuri dimineață, într-un dosar de proxenetism și trafic de minori, în cadrul mai multor percheziții derulate în cea mai mare parte în comunitatea de romi din satul Mironu, comuna Valea Moldovei. Romii de la Mironu erau „călcați” de regulă de mascați în urma unor scandaluri de proporții și bătăi, însă acum datele problemei sunt altele, complet noi pentru comunitatea de acolo.  

Structurile de combatere a crimei organizate au adunat date că privire la faptul că de la Mironu erau transportate în diverse locații din județul Suceava și nu numai două fete, din care una minoră, care se prostituau în folosul unor proxeneți. Faptul că una din fete era minoră face faptele cu atât mai grave.

Un grup infracțional format în primă fază din trei indivizi ar fi acționat de la finele anului trecut și ar fi transportat o minoră de 16 ani, în scopul exploatării acesteia prin obligare la practicarea prostituției, în zona localităților Fălticeni, Spătărești, Capu Câmpului, Mironu, Gura Humorului, Mălini și Ostra. Partidele de sex aveau loc la pensiuni sau în locuințe închiriate. Tot în aceste localități, și tot adusă de același grup de proxeneți, se mai prostitua și o fată de 18 ani, rezultă din cercetări.

Fetele erau ținute intervale relativ scurte în fiecare localitate, în doar trei luni de zile acestea trecând prin toate localitățile mai sus amintite, rezultă din cercetări. Prin această mișcare frecventă, grupul infracțional era destul de greu de localizat, evident și probarea activității infracționale fiind dificilă. 

În luna noiembrie a anului trecut, fetele ar fi fost transportate de același grup la Sighetu Marmației, unde au fost exploatate sexual, la un motel și la o casă de vacanță închiriată.

În perioadele de transfer dintre localitățile în care se prostitua, fetele erau cazate la Mironu, la domiciliul unuia din suspecți.

Printre cei aduși ieri la audieri se aflau și cei care au transportat fetele pe raza județului ori la Sighet, dar și complici locali, cum ar fi unul de la Ostra, care găsea clienți pentru fete în localitatea sa de domiciliu.

Infracțiunile pentru care se fac cercetări în acest dosar sunt de constituire de grup infracțional organizat, trafic de minori (cu privire la traficarea fetei de 16 ani) și proxenetism. Fetele provin din familii dezorganizate, fiind în anumite perioade și în îngrijirea Statului. Una a fost dată la un moment dat dispărută de poliție, după ce plecase de trei săptămâni de acasă.

Procurorii consideră că proxeneții au profitat din plin de cele două tinere aflate într-o situație dificilă, fiind induse în eroare și profitându-se de starea lor de vădită vulnerabilitate.