Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a reluat propunerea pentru redeschiderea rutei pe calea ferată între Suceava și Cernăuți, în Ucraina. Propunerea a fost făcută în cadrul unei ședințe care a avut loc luni, în Sala Unirii, în cadrul căreia a fost semnat un acord de parteneriat între Consiliul Județean Suceava și Consiliul Raional Cernăuți. După semnarea acordului, Gheorghe Flutur a propus o colaborare pe mai multe domenii de activitate, precum și organizarea în această toamnă a unei ședințe comune a celor două consilii.

Flutur le-a propus partenerilor din Cernăuți o colaborare mai strânsă pentru promovarea de proiecte transfrontalieră în vederea atragerii de fonduri europene în cele două regiuni. De asemenea, el a precizat că este necesară și urgentarea deschiderii a patru puncte de trecere a frontierei de pe teritoriul județului Suceava, care sunt deja pregătite de partea română. „Salutăm curajul și dorința dumneavoastră de a merge pe drumul european”, le-a spus Gheorghe Flutur partenerilor din Cernăuți. Flutur a spus că își dorește să reia și un proiect mai vechi, și anume redeschiderea rutei pe calea ferată între Suceava și Cernăuți.

De asemenea, șeful administrației județene a mai propus parteneriate pentru organizarea de tabere de copii în cele două regiuni, dar și în domenii precum turismul, situațiile de urgență, cultură, sănătate și învățământ. Gheorghe Flutur a insistat și asupra importanței unor parteneriate în domeniul economic și organizarea unor ședințe comune a Camerelor de Comerț și Industrie din Suceava și Cernăuți. El a militat și pentru continuarea parteneriatelor pe care județul Suceava și Cernăuți le au încheiate cu regiunile Mayenne, din Franța, și Schwaben, din Germania.

Prezent la Suceava, președintele Consiliului Raional Cernăuți, Ruslan Domnitsak, a declarat că îl bucură faptul că cele două regiuni au încheiat acest acord de parteneriat, el adăugând că „am venit aici ca vecini și ne întoarcem acasă ca prieteni. Sper ca acest eveniment va pune bazele unei noi colaborări pentru viitor”. Ruslan Domnitsak a precizat că o prioritate ar trebui să fie colaborarea pentru proiecte comune în domeniul situațiilor de urgență, însă a spus că își dorește proiecte și în celelalte domenii prezentate de Gheorghe Flutur.