”Procurorul-avocat”, numit și ”escrocul cu o mie de fețe”, care de-a lungul timpului și-a atribuit și alte profesii, printre care preot, medic sau jurnalist, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Suceava. Sorin Alin Verincianu, de 34 de ani, din Dorohoi, dar care a acționat preponderent în județul Suceava, va trebui să stea după gratii 4 ani, 8 luni și 156 de zile de închisoare (zilele sunt rest din pedepse mai vechi). Sentința cuprinde însă și alte pedepse, emise de instanțe din Botoșani și Câmpulung Moldovenesc. Ca de obicei, Sorin Alin Verincianu a dat dovadă de un tupeu incredibil, racolându-și victimele chiar din ușa Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Pe 8 iulie 2015, el a abordat două femei, împreună cu alte rude, care se aflau în fața sediul instituției așteptând să primească vești în legătură cu situația a doi nepoți care la acea dată erau reținuți pentru comiterea unor fapte de natură penală. Dorohoianul s-a recomandat că este avocat. El a început să le explice cum le poate scoate nepoții de după gratii.
Prima dată, acesta a primit 500 de lei de la femeia parte vătămată, dar acesta avea să fie abia începutul.
Bărbatul a tot cerut bani sub pretextul că face demersuri pentru eliberarea din arest și trebuie plătite tot felul de taxe.
Pentru a le câștiga încrederea, individul a mers cu cei păcăliți la sediile unor instituții, pe la CEC Bank, Spitalul Județean Suceava, Secția de Psihiatrie Burdujeni, Serviciul de Medicină Legală Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, unde le cerea victimelor să-l aștepte afară. În total, banii pretinși au cumulat aproape 1.500 de euro, sumă achitată de Luminița S., la care s-au mai adăugat alți 1.500 de lei plătiți de a doua femeie victimă în dosar.
După aproape două săptămâni, prima dintre femei și-a dat seama că ceva nu este în regulă, s-a interesat pe la alte persoane și a realizat că cel care se dădea drept avocat era de fapt un escroc. A mers la poliție, unde a făcut o plângere, iar ancheta care a urmat avea să-i confirme toate suspiciunile. Astfel, falsul avocat nu a fost găsit pe lista Baroului Suceava, iar când polițiștii au reușit să-i dea de urmă, a ieșit la iveală că mașinile pe care le conducea Sorin Alin Verincianu erau închiriate de fapt de la o firmă din Suceava.
· Arestat la începutul lui aprilie pentru o înșelăciune ca în filmele de acțiune, victime fiind persoane din Vicovu de Jos
La începutul lunii aprilie, escrocul a fost arestat după ce a înșelat un bărbat cu peste 10.000 de euro, dându-se procuror și avocat și promițându-i că îl va ajuta să câștige un proces. În luna martie a anului 2020, la o biserică neoprotestantă din Vicovu de Jos avea loc o slujbă. În incinta bisericii, în timpul slujbei, a intrat un necunoscut, care oprise mașina în fața locașului. Ce a atras din start atenția a fost că necunoscutul a venit cu un BMW negru, cu girofar de poliție și cu stroboscoape luminoase, toate pornite. Necunoscutul a abordat pe un ton grav un îngrijitor al bisericii și i-a spus că este procuror și trebuie să intre în biserică.
Sub privirile credincioșilor speriați, individul a intrat în biserică, s-a urcat la balcon, spunând că el este procuror și caută o persoană suspectă pe care o urmăreşte. În scurt timp, necunoscutul, care a fluturat și o legitimație falsă, a spus că percheziția s-a încheiat și a plecat tot cu mașina cu girofarul pornit. Acest episod mai mult decât suspect nu a fost din păcate sesizat de nimeni din biserică la poliție.
- După ce a dat buzna în biserică, l-a înșelat pe pastor
Ulterior, după aproximativ două săptămâni, același ”procuror” l-a abordat pe pastorul Ilie T. De aici încolo, Sorin Alin Verincianu (identificat la luni bune de la comiterea faptei) a început să-și pună în aplicare planul. Cu ”autoritatea” pe care și-a arogase deja, a aflat că pastorul are un proces de 7 ani pentru o moștenire și i-a spus că, în calitatea sa de procuror, dar și de avocat în afara orelor de magistrat, îl poate ajuta să câștige procesul.
Escrocul a jucat tare din start, spunându-i pastorului că trebuie să achite taxe de 1.000 de euro pentru fiecare parte din proces. Cum era vorba de patru părți, a solicitat și primit, în primă fază, 4.000 de euro, susțin procurori. Avea să fie doar începutul, sub diferite pretexte legate de proceduri legale și etape procesuale, acesta înșelând victima cu suma totală de 56.450 de lei, pe parcursul a aproximativ trei luni de zile, rezultă din cercetări.
- I-a dat ”liber” să circule unui șofer, la orice oră, în perioada stării de urgență
Târziu, bărbatul înșelat a început să aibă suspiciuni și să facă unele verificări, care i-au arătat că ”procurorul” cu numele respectiv nu există. Și mai târziu, victima l-a recunoscut în planșele polițiștilor pe deja escrocul multiplu recidivist Sorin Alin Verincianu. Abia atunci s-a convins fără dubiu că a fost înșelat.
Pe parcursul anchetei s-a mai stabilit că individul a mai păcălit un bărbat din zona Vicov, căruia i-a emis o adeverință falsă care îi dădea acestuia dreptul să circule „nelimitat, la orice oră din zi și din noapte, în perioada stării de urgență”.
În schimbul adeverinței, partea vătămată a fost în multiple situații șoferului escrocului, el crezând că este la volanul mașinii „domnului procuror”.
· Cele mai multe escrocherii, în haine false de preot
Același Verincianu a fost săltat prima dată de polițiști de la o înmormântare, unde era îmbrăcat în preot şi se pregătea să oficieze slujba religioasă, bineînțeles fără a avea vreo calitate în acest sens.
În haine preoţeşti, dorohoianul ar fi păcălit zeci de oameni şi firme să-i dea bani pentru construcţia unui lăcaş de cult, iar de la o societate din Bucureşti a comandat obiecte bisericeşti în valoare de aproximativ 20.000 de lei, pentru care nu a mai plătit ulterior nici un leu. Ulterior, el a încercat să-i şantajeze pe cântăreţul de muzică populară Alexandru Recolciuc, pe directorul Spitalului Judeţean Suceava, pe stareţele mănăstirilor Voroneţ, Probota şi Dragomirna, pe directorul Spitalului Județean Botoșani, dar și pe un deputat, dându-se drept ziarist care deține imagini compromițătoare.
Comentarii