Asociația Teona Ariana Suceava a organizat, în perioada 12-16 iulie 2021, la Vama, a III-a ediție a taberei „Respiro", pentru copiii cu dizabilități, dedicată de această dată copiilor cu deficiențe de auz și vorbire. Tabăra a fost organizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic Special Bivolărie din Vicovu de Sus.

Beneficiarii taberei au fost 30 de copii speciali, „frumoși, inteligenți, cu poftă de viață, cu multă energie și cu bucurie pe chip, foarte uniți, prietenoși”, după cum i-au descris organizatorii taberei.

Copiii s-au plimbat cu Mocănița, au descoperit natura și obiceiurile populare de la Moldovița, au înotat și au râs la piscină, au văzut lumea de sus, din telescaun, s-au încurajat și s-au motivat unii pe alții la traseul de aventură și tiroliană, au jucat badminton, darts, au dansat la focul de tabără, au fost cofetari minunați. „Mai triști, la plecare. Am încercat să intrăm în lumea lor și le mulțumim că ne-au permis să-i cunoaștem și să comunicăm cu ei”, spun specialiștii care au lucrat cu acești copii.

 

·        Elevi pregătiți să devină cofetari-patiseri

 

Conform www.dlmg.ro, persoanele cu deficiențe de auz „vorbesc” în limbajul mimico-gestual (LMG), o limbă de sine stătătoare care are ca orice limbă o structură, un vocabular, reguli gramaticale. LMG nu reprezintă o variantă vizuală, „mimată” a limbii vorbite, chiar dacă uneori include caracteristici ale limbii vorbite. Gradul de înțelegere și capacitatea de utilizare a limbii române diferă de la persoană la alta. Unele persoane surde au abilități limitate sau reduse de utilizare a limbii române (scris, citit, citit pe buze, vorbit), altele au însă cunoștințe și abilități avansate.

 

În tabăra „Respiro”, elevii Liceului Tehnologic Special Bivolarie (director profesor Tudorița Duret) au demonstrat că sunt pregătiți să devină cofetari-patiseri, poate viitori chefi de renume internațional, încântându-i pe cei prezenți cu un profiterol făcut în echipă, cu cofetari de la 5-18 ani, sub îndrumarea profesorului inginer Elena Vicol.

„Ne-au asigurat desertul la masa de seară. Profiterolul lor a fost delicios. Succesul a fost chiar energizant. Au experimentat cum reușita înseamnă și creșterea stimei de sine. La Liceul Tehnologic Bivolarie au șansa să fie instruiți, să fie formați, să le fie cultivate abilitățile, să devină tehnicieni operatori tehnică de calcul și cofetari-patiseri”, au concluzionat organizatorii.

 

·        Mulțumiri

 

Tabăra „Respiro”, ediția a III-a, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul partenerilor și sponsorilor, astfel că reprezentanții Asociației Teona Ariana Suceava mulțumesc:

DESTINE BROKER DE ASIGURARE SUCEAVA, SC ESTRELLA NORD SRL, SC CARGO EXPRESS SRL, S&O GROUP SRL, SC LEAL A.E.G. SRL, SC ADARIA SERV SRL, SC RIBES NATURA SRL. De asemenea, mulțumiri se îndreaptă și către firma TARSIN, directorului Corneliu Lucescu, pentru asigurarea transportului de la Bivolărie în comuna Vama.

Mulțumiri sunt adresate și Școlii Gimnaziale „Iogu G Toma” (director Iulia Niță), pentru asigurarea transportului la diferite obiective. 

Asociația Teona Ariana Suceava transmite aprecieri și mulțumiri, prin reprezentanții ei, și „Primăriei orașului Gura Humorului (primar Marius Ursaciuc), pentru accesul gratuit la piscina și telescaunul din Complexul de Agrement Ariniș; Mulțumim voluntarilor pentru reușita acestei tabere: profesor Ilisei Corneliu, profesor Comarița Vasile, profesor Lucan Oltița, profesor Elena Georgescu, profesor Crut Ana, profesor Pitic Nicuța, profesor Simota Laurențiu, profesor Vicol Elena, profesor Onut Andrei, asistent medical Chitriuc Gabriela, asistent social Poleuca Emilia, studenta Reut Anca”.

De asemenea, profesorii Liceului Tehnologic Special Bivolărie au dovedit o dată în plus că sunt dedicați, își iubesc elevii, iar comunitatea creată în acest liceu este o a doua familie (pentru unii dintre copii este singura familie), „care conferă încredere, siguranță și suport pentru integrarea în societatea de dincolo de ușa liceului”. Mulțumiri pentru îndrumare spirituală merită din plin preotul Vasile Gavra și pastorul Eduard Tilihoi. Și de această dată, toți cei prezenți în tabără, copiii și voluntarii care au lucrat cu ei, dar și organizatorii au simțit binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru că totul s-a desfășurat fără incidente, în armonie și bucurie.

 

·        Este nevoie în continuare de sprijin, de donații

 

Cu suportul unei echipe implicate formată din voluntari și terapeuți dedicați, prin taberele „Respiro”, spun organizatorii, copiii petrec câteva zile într-un mediu plăcut, participă la diverse activități și jocuri, se bucură de bucate tradiționale, de aer curat, de natură, de susținere permanentă și descoperă farmecul copilăriei într-un context nou.

Pentru ca aceste minunate tabere să continue, pentru ca mai mulți copii cu dizabilități din județ să beneficieze de câteva zile de „Respiro”, este însă nevoie de implicarea noastră, a tuturor. Donațiile se pot face către Asociația Teona Ariana Suceava cont în lei:

RO57 BACX 0000 0021 0940 3001; cont în euro: RO30 BACX 0000 0021 0940 3002, deschise la UNICREDIT BANK Suceava.

Pentru informații suplimentare puteți apela la telefon +40 754 510 167 sau e-mail ata.suceava@gmail.com. Contribuind cu orice sumă, cu orice sponsorizare, cu participarea ca voluntari la tabăra „Respiro", deveniți parte din poveste, „ajutați magia să se întâmple, <adoptați> un copil altfel și îi oferiți o săptămână importantă pentru dezvoltarea lui. Bucurați-vă de sănătatea cu care ați fost binecuvântați și nu uitați că există suflete mai puțin norocoase care au nevoie de suportul, de atenția și de implicarea noastră. Împreună putem reuși să facem mulți copii fericiți, să le vedem pe chipuri zâmbetul, lumina și speranța”, este mesajul Asociației Teona Ariana Suceava.