La  Grădinița cu Program Normal (GPN) ,,Stejărelul” Cajvana s-a desfășurat, în perioada 12-16 iulie 2021,  „Grădinița de vară - Grădiniță pentru toți”. De acest proiect au beneficiat 60 de preșcolari care pe perioada pandemiei nu au avut acces la educația sincron, din lipsa mijloacelor de comunicare online.

Coordonatoarea proiectului, prof. Magdalena Maierean, împreună cu Liliana Ungurean, directorul grădiniței, au motivat de ce a fost nevoie de organizarea acestui proiect:„Izolarea a adus cu ea multe  drame nebănuite – pe unele le conștientizăm și le cuantificăm, altele vor ieși la iveală în anii ce vin. Activitățile online îi lipsesc pe copii de un mediu social și de o relaționare care are valențe mult mai profunde decât simpla acumulare de cunoștințe. Grădinițanu este doar un spațiu pentru învățare, ci și pentru învățarea abilităților sociale și  emoționale. Iar acest spațiu a lipsit. Când un copil spune <îmi e dor de colegii mei și aș vrea să mă întorc la grădi din nou>, el dă glas unor nevoi emoționale, psihologice extrem de profunde: nevoia de apartenență, nevoia de conexiune, nevoia de a ne raporta la un model, fie el în persoana educatoarei sau a unui coleg.”

 

·       Activități

 

La proiect au participat 60 de preșcolari, 28 de cadre didactice de la GPN ,,Stejărelul” Cajvana și de la grădinițele partenere: GPP ,,Gulliver” și GPP ,,Prichindelul” Suceava, părinți, parteneri, sponsori. Proiectul a avut ca partener și Primăria orașului Cajvana, prin prezența primarului Tomăscu Gheorghe. În prima zi, copiii au participat la jocuri de autocunoaștere și intercunoaștere și și-au confecționat jucării din materiale reciclabile.

A doua zi au călătorit în „Lumea micilor cercetători” și au efectuat experimente științifice interesante și atractive. 

Ziua de miercuri a fost dedicată sportului și întrecerilor sportive desfășurate la Sala de sport. Joi, copiii s-au relaxat în natură, au cules plante medicinale și au ecologizat un colț de pădure. Transportul copiilor a fost asigurat cu microbuzul școlar al Liceului Tehnologic ,,Ștefan cel Mare” Cajvana prin bunăvoința directorului prof. Robu Nicolae, unul din partenerii în proiect.

Proiectul s-a finalizat cu ,,Carnavalul Prieteniei”, copiii au făcut tort și prăjituri, au dansat și s-au distrat împreună.

În fiecare zi, copiii au fost recompensați cu premii și diplome oferite de sponsorii care s-au alăturat proiectului.

Directorul coordonator al Grădiniței cu Program Normal  ,,Stejărelul” Cajvana, Liliana Ungurean, a declarant: „Proiectul a fost un succes. Atât copiii, cât și părinții au fost încântați de activitățile desfășurate. Copiii au învățat să descopere împreună, să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să avanseze propuneri, să aibă încredere în sine și în ceilalți, să se cunoască unii pe alții, să lege prietenii, şi, mai ales, să se bucure împreună”.