Copiii cu dizabilități de la Centrul de zi de Recuperare „Emanuel”, al Fundației FARA – Suceava, au pictat, au cântat și au realizat colaje împreună cu voluntarii din cadrul Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) și pr. Justinian Cojocar, coordonatorul asociației.

A fost o zi specială pentru toți participanții. S-au împlinit 7 ani de activitate a Centrului „Emanuel”, iar tinerii ATOS și-au dorit să fie alături de copii, pentru a le dărui dragoste, bucurie, o parte din timpul lor, în schimbul unor zâmbete de fericire. Toate activitățile desfășurate în atelierele de lucru ale centrului s-au desfășurat firesc, în armonie și bucurie. „În cei 7 ani de când am început să îmi exercit meseria de kinetoterapeut în cadrul Centrului Emanuel, pot spune că am avut cele mai mari satisfacții profesionale. E greu să descriu în cuvinte și să pot exprima bucuria pe care o simt atunci când văd că un copil merge datorită muncii depuse, sau că poate alerga, sau că se poate juca împreună cu alți copii.Fiecare copil cu care lucrez este o lecție pentru mine și, în același timp, o bucurie pentru că poate să mă transfere în lumea lui inocentă și atât de sinceră”, a spus kinetoterapeutulCristina Cearcovschi, de la Centrul de zi de recuperare „Emanuel” (Calea Unirii nr.11 A, jud. Suceava).

Nu este prima oară când tinerii ATOS îi vizitează pe copilașii bolnavi de la Centrul de zi de Recuperare „Emanuel”. Mai ales de serbări, voluntarii îi vizitează pe copilași și petrec timp împreună. „Cu promisiunea revederii, copilașii și-au luat rămas bun unii de la alții, bătând palma prietenește și rostind un <Pa!> vioi. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate”, a spus pr. Justinian Cojocar.

 

·       300 de copii și familii sprijinite de Centrul „Emanuel”

 

 

Vă reamintim că în anul 2014, Centrul de Zi de recuperare „Emanuel” al Fundației FARA și-a deschis porțile pentru copiii cu dizabilități din județul Suceava. După 7 ani de activitate, 300 de copii și familii au fost sprijinite. Scopul echipei multidisciplinare de profesioniști este de a oferi servicii ce pot deservi trei aspecte principale din viața unui copil cu dizabilități: recuperarea cognitiv-motor-afectivă prin terapie și recuperare, mediul familial prin servicii de asistență socială oferite familiei copilului și, nu în ultimul rând, integrarea copilului, implicit a familiei sale, în viața comunității locale.Prin programul gratuit și personalizat de terapie și recuperare din Centrul de zi de Recuperare „Emanuel”,spun reprezentanții centrului, „răspundem nevoilor fiecărui copil pentru atingerea potențialului maxim de dezvoltare. Pachetul de servicii constă înkinetoterapie, terapie educațională,logopedie, stimulare cognitiv-senzorială. 90 de copii trec lunar pragul Centrului de Zi „Emanuel”. Echipa de terapeuți are convingerea că succesul procesului terapeutic și al recuperării nu stă doar în mâinile specialiștilor, ci și în determinarea părinților de a continua exercițiile acasă. „Echipa de specialiști vine în sprijinul părinților prindezvoltarea competențelor parentale, creșterea gradului de informare,  cunoașterea drepturilor și formelor de sprijin. 90 de părinți au beneficiat de aceste servicii până în prezent.De asemenea, discuțiile în grupurile de 15 părinți sunt facilitate de doi terapeuți. Părinții se cunosc, stabilesc relații și împărtășesc experiențele lor în lupta cu dizabilitatea, inechitatea socială și stigma. Părinții copiilor din centru primesc și informații online.Diseminarea materialelor informative se face, săptămânal, pe grupul de Facebook Pentru copii. Pentru părinți. Pentru Cei din FARA”, au completat reprezentanții Centrul de zi de Recuperare „Emanuel”.