Legea prin care cresc pedepsele penale împotriva celor care atacă personalul silvic a fost promulgată miercuri, 5 ianuarie 2022, de către președintele României, Klaus Iohannis, astfel încât amenințările, vătămarea corporală ori loviturile cauzatoare de moarte sunt pedepsite la fel ca în cazul celor asupra polițiștilor sau jandarmilor.

Prin această lege iniţiată de ministrul Mediului, Tanczos Barna, atacurile asupra personalului silvic sunt asimilate ultrajului.

Actul normativ modifică astfel art. 257 alin. (4) din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal: „(4) Faptele prevăzute la alin. (1) ‒ (3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, precum şi asupra personalului silvic învestit cu exerciţiul autorităţii publice, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”.

Cele trei situații vizate de această modificare a legii sunt:

(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii.

(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

(3) faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.

Proiectul de lege a fost adoptat în decembrie 2021 de către Camera Deputaţilor, iar explicațiile oferite atunci de inițiator, au fost: „Parlamentul a aprobat un proiect de lege iniţiat de mine la solicitarea Federaţiei Silva de a creşte pedepsele penale împotriva celor care atacă pădurari, care comit acte de agresiune împotriva pădurarilor. În momentul în care se va publica în Monitorul Oficial, infracţiunile împotriva pădurarilor vor fi egale în faţa legii cu ultrajul, agresiunea împotriva poliţistului sau jandarmului”.

Ministrul Mediului consideră că, în urma adoptării și promulgării acestei legi, „poate se gândesc de două ori” cei care agresează pădurarii.

Inițiativa a venit ca urmare a zecilor de cazuri de atacuri violente asupra celor care administrează și păzesc pădurile, unele soldate chiar cu moartea pădurarilor.