Un tânăr de etnie romă din Șcheia a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava într-un dosar privind fapte de furt calificat. Ilie Costel Rîpă, zis ”Paznicu”, care are acum în jur  de 22 de ani, este unul dintre hoții cu state vechi de la Șcheia. 

El a fost pus sub acuzare pentru furturi încă de când avea 14 ani. Este vorba în mare majoritate de furturi comise din locuințe din Șcheia.

El a fost anchetat pentru două tâlhării şi era suspect încă de când era minor de comiterea a 40 de furturi. La 14 ani, acesta era deja liderul unui grup de hoți minori, cu vârste foarte mici, care nici nu răspundeau penal pentru comiterea furturilor, deși lăsau de multe ori distrugeri importante în urmă.  

Rîpă se poate considera mulțumit de sentința finală, de 2 ani de închisoare. Asta pentru că prima instanță – Judecătoria Suceava, îi aplicase pedeapsa de 3 ani și 2 luni de închisoare. Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au admis apelul inculpatului și i-au redus pedeapsa la 2 ani de închisoare cu executare.