Expoziția de fotografii „Suceava 2022 - Vama speranței pe drumul durerii” va fi vernisată luni, 18 aprilie a.c., în foaierul sălii de plen a Senatului României. Subprefectul de Suceava Cristian Șologon a informat, printr-un comunicat de presă, că împreună cu sucevenii Antoniu Alexandru Flandorfer, Dragoș Huțuleac și Alexandru Solcan a avut inițiativa acestei expoziții, care reunește fotografii relevante pentru efortul comun al autorităților și societății civile din România pentru gestionarea crizei umanitare a refugiaților din Ucraina.

Conform comunicatului, sunt expuse atât fotografii „ale unor artiști consacrați, ca doctorandul Sorin Onișor, Camelia Iordache sau Cătălin Onofrei, cât și ale unor simpli martori la evenimentele care au avut loc, cum sunt căpitanul ISU Alin Găleată, asistentul DSP Cătălina-Florina Moroșan, Ilie Poroch, ofițer la poliția de frontieră, voluntarul Simona Rădășanu, jurnaliștii Nicu Amurăriței și Paul Ciurari, care au fost acolo din primele momente”, fie în punctul de trecere a frontierei, fie de o parte și de alta a graniței, în punctul de comandă, în cabinetul medical sau în taberele de refugiați.

„Am putut observa o colaborare fără precedent între toți actorii sociali, respectiv instituțiile publice, autoritațile publice locale, organizațiile neguvernamentale, arhiepiscopia, cultele religioase și agenții economici. Aceștia, împreună,  au făcut ca acest moment greu pentru poporul ucrainean să fie unul relevant pentru județul Suceava arătând omenia și empatia bucovinenilor față de suferința celor din Ucraina și, totodată, demonstrând disponibilitatea românilor de a ajuta acest popor în clipe grele ale istoriei. Datorită motivelor prezentate, pentru a informa dar și pentru a sensibiliza opinia publică am considerat că este necesar să adunăm la un loc o parte din mărturiile momentului, într-o expoziție fotografică organizată pe durata  Săptămânii Patimilor și a celei Luminate, în foaierul Senatului României”, a arătat Cristian Șologon.

El consideră că expoziția marchează nu numai un moment al istoriei noastre contemporane, ci și unul care „demonstrează cum umanitatea unește, fără a ține cont de naționalitate, etnie, limbă, istorie”. „Clipele surprinse în fotografiile expuse ne arată că suntem oameni și că nimic nu poate fi mai mult de atât”, a mai spus Șologon.

Din data de 24 februarie până în 16 aprilie a.c., au intrat în România 730.599 cetăţeni ucraineni, dintre care prin vama Siret au venit 198.869. Dintre aceștia, peste 12.000 au trecut prin taberele de cazare temporară din județul Suceava.