Tragedia de la finalul lunii aprilie de la Sucevița și-a scris zilele trecute o nouă pagină. Dionisie Rotar, bărbatul în vârstă de 47 de ani, din Marginea, a decedat zilele trecute. Acesta a fost internat în stare extrem de gravă la Spitalul Județean Suceava, iar pe 25 mai a fost externat și transferat la o clinică de specialitate din Iași, unde urma să fie operat din nou. Trei zile mai târziu a murit, iar în cursul zilei de miercuri a fost îngropat în localitatea sa natală. Este a doua persoană care își pierde viața în urma accidentului din luna aprilie.

Adrian-Ilie Mihalescu, de 34 de ani, din Marginea, a murit chiar după accident. Mașina cu care circulau cele două persoane, marca BMW, a fost urmărită de activistul de mediu Tiberius Gheorghe Vatamaniuc, iar ulterior a zburat în albia râului Sucevița. În noaptea de 25 spre 26 aprilie, un echipaj al Poliției Rurale Marginea care se afla în misiune la Sucevița a observat în jurul orei 0.30 un autovehicul care circula cu mare viteză. Agenții au făcut semnele legale de oprire, dar șoferul le-a ignorat. Imediat, din spate a apărut autoturismul marca Audi condus de Tiberius Vatamaniuc. Și acesta a ignorat semnalele polițiștilor, care s-au urcat în mașină și au plecat în urmărirea celor două mașini. La scurt timp, le-au pierdut din vizor deoarece atât BMW-ul cât și Audi-ul goneau cu circa 200 km/h.

 

·        Tiberius Vatamaniuc a încercat să scape cu fuga de polițiști, dar a fost imobilizat

După aproximativ doi kilometri, poliţiştii au observat autoturismul marca Audi, iar din acesta a coborât un bărbat care a fugit. L-au urmărit circa 50 de metri și au reușit să îl imobilizeze, iar ulterior l-au dus la secție. S-a constatat că este vorba de Tiberius Gheorghe Vatamaniuc și că emana halenă alcoolică. Activistul de mediu a refuzat să sufle în etilotest, dar a consimțit să meargă la spital și să i se recolteze probe de sânge. Rezultatul a fost o alcoolemie de 1,97 la mie în sânge, ceea ce înseamnă dosar penal. Întrebat de ce a încercat să fugă de polițiști, Tiberius Vatamaniuc a spus: ”eram băut”. El a negat în continuare că ar fi acroșat BMW-ul care a ajuns în albia râului Sucevița. O expertiză tehnică se va face în acest caz, ocazie cu care se va stabili dacă a existat vreun contact între Audi și BMW înainte ca ultimul autovehicul să părăsească șoseaua și să ajungă în albia râului Sucevița. Din primele date, în apropierea unui pod care traversează râul Sucevița, într-o curbă la dreapta, șoferul a pierdut controlul asupra volanului. Mașina a intrat pe contrasens, a mers aproape 40 de metri pe spațiul verde, a scos din rădăcini un copac, iar apoi s-a răsturnat în albia râului Sucevița. Cei doi bărbați au rămas încarcerați și a fost nevoie de intervenția echipajelor specializate ale ISU Suceava pentru a fi scoși dintre fiarele contorsionate.

 

·        Tiberius Vatamaniuc, arestat în lipsă și fugit din țară

Tiberius Vatamaniuc a fost chemat la audieri de mai multe ori, dar de fiecare dată s-a eschivat. În cele din urmă a fugit din țară, în Germania după câte se pare, iar pe numele său a fost emis un mandat de arestare în lipsă pentru comiterea infracțiunii de ”conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice”. Recent, procurorii au cerut Judecătoriei Rădăuți emiterea unui mandat european de arestare, dar solicitarea a fost respinsă. Tiberius Vatamaniuc este un vechi client al polițiștilor și are la activ două condamnări, dintre care una pentru tentativă de omor. Rămâne de văzut acum dacă se va putea stabili vreo legătură între urmărirea din noaptea de 25 spre 26 aprilie și decesul celor două persoane din BMW-ul după care gonea activistul de mediu.