Câteva sute de persoane au participat, joi, la manifestările organizate de Primăria Liteni pentru a marca Ziua Eroilor, dar și pentru sărbătorirea cuplurilor din acest oraș care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Ceremonialul pentru comemorarea Zilei Eroilor a început cu depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din centrul orașului Liteni. Coroanele au fost depuse de primarul din Liteni, Tomiță Onisii, dar și de reprezentanți ai instituțiilor și școlilor din oraș, dar și ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni. Ceremonialul a continuat cu intonarea Imnului Național al României, după care un sobor de doi preoți a oficiat o slujbă religioasă.

În cuvântul său, primarul Tomiță Onisii le-a vorbit celor prezenți despre semnificația Zilei Eroilor. „În fiecare an organizăm acest eveniment și nu știu dacă suntem la înălțimea faptelor și jertfei străbunicilor și bunicilor noștri. Ce au făcut ei, nu știu dacă noi suntem pe măsura faptelor lor, dar încercăm în fiecare an să ne aducem aminte de ei și de toți acei care au făcut ca noi astăzi să fim aici, să trăim în libertate și pace. Vedeți ce se întâmplă nu chiar departe de noi și ce lucruri oribile se întâmplă. Mulțumim lui Dumnezeu că suntem așa. Tot timpul este loc și de mai bine, dar trebuie să mulțumim pentru ceea ce avem și să păstrăm tot ceea ce este mai bun în noi, să devenim mai buni, mai înțelegători și să trăim cu toții în pace și liniște”, a spus Tomiță Onisii.

El a ținut să mulțumească tuturor pentru prezența la comemorarea Zilei Eroilor. „Sper că am putut să marcăm atât cât am putut noi, să evocăm încă o dată faptele și jertfa supremă a străbunilor noștri”, a mai adăugat primarul din Liteni.

 

·        15 „cupluri de aur” au fost premiate de Primăria Liteni

După ceremonialul militar și religios de la Monumentul Eroilor, primarul Tomiță Onisii i-a sărbătorit pe „alți eroi care sunt în viață”, el făcând referire la cuplurile din oraș care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Festivitatea a avut loc la Casa de Cultură din Liteni, iar după slujba religioasă de binecuvântare, Tomiță Onisii a ținut să le mulțumească celor care au împlinit 50 de ani de căsătorie pentru tot ceea ce au făcut pentru acest oraș. „Mă bucur foarte mult că ați putut fi alături de noi într-o zi atât de importantă pentru dumneavoastră. De la dumneavoastră avem de învățat fiecare poveste de viață, fiecare experiență trăită. Și așa cum se spune, ai tot timpul ce învăța de la un om mai în vârstă ca tine. Eu vă felicit, să vă dea Dumnezeu sănătate și pot să vă spun că încercăm în fiecare an să vă sărbătorim. De regulă când cineva nu mai este începem să spune ce bine a fost și ce a făcut de bine, dar el nu mai simte. Eu vreau ca dumneavoastră, cât sunteți în viață, să simțiți aceste lucruri și vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru comunitatea noastră. Să vă dea Dumnezeu sănătate și vă asigur de toată colaborarea mea”, le-a transmis Tomiță Onisii cuplurilor care anul acesta au împlinit 50 de ani de căsătorie. Toate cele 15 „cupluri de aur” au primit câte o diplomă și un premiu în bani din partea Primăriei și Consiliului Local Liteni.

 

Tomiță Onisii a ținut să precizeze că începând din anul 2015, Primăria Liteni a premiat și a sărbătorit nu mai puțin de 324 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie.