Echipa națională de volei masculin a României a câștigat al treilea meci în Silver League, din tot atâtea disputate în Grupa B.

La mijlocul acestei săptămâni, în Sala Sporturilor „Dunărea”, din Galați, România a învins cu scorul de 3-0 (25-17, 25-19, 25-14) Bosnia și Herțegovina, la capătul unui joc foarte bun al „tricolorilor”. Selecționerul Sergiu Stancu s-a bazat în acest joc și pe sucevenii Adrian Aciobăniței și Alexandru Rață, care sunt jucători de bază ai echipei naționale. Aciobăniței, care a fost cel mai bun jucător al României în primele două partide din Silver league, a realizat 10 puncte în confruntarea cu Bosnia și Herțegovina, în timp ce Alexandru Rață a punctat o singură dată.

România conduce detașat în ierarhia Grupei B, din care mai fac parte Macedonia de Nord și Albania, având mari șanse de calificare la turneul final al Silver League, acolo unde vor ajunge primele două clasate.

„Tricolorii” vor disputa următorul meci sâmbătă, la Tuzla, în Bosnia și Herțegovina.

 Adrian Aciobăniței este fălticenean la origine, iar pasiunea pentru volei i-a fost insuflată de tatăl său, Cezar. Primii patru ani ai junioratului i-a petrecut la Clubul Sportiv Școlar „Nicu Gane”, sub îndrumarea profesorului Ionel Ciocan. Ulterior s-a mutat cu familia la Botoșani, de unde a făcut pasul în prima ligă din România, la Tomis Constanța. Evoluțiile constant bune l-au propulsat de foarte tânăr în anturajul echipei naționale, aducându-i un transfer în Germania, pe când avea doar 18 ani. Adrian este campion al Franței, cu Cannes, iar anul trecut a câștigat Supercupa, în Hexagon, cu Chaumont.

La cei doar 21 de ani ai săi, Alexandru Rață este dublu campion național și câștigător al Cupei României cu Arcada Galați. Crescut într-o familie de sportivi de performanță, atât tatăl, Sorin, cât și mama, Elena, practicând în tinerețe cu succes atletismul, Alex a fost descoperit la LPS Suceava de profesorul Tudor Orășanu, cu care a și jucat mai apoi la echipa locală de seniori, CSM.

În paralel cu sportul, Alexandru Rață urmează cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, fiind în anul III de studiu.