16 elevi de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) Suceava au participat, la începutul acestei luni, la o excursie tematică intitulată ,,Expunerea în practică a cunoștințelor dobândite la modulele specifice profilului clasei”, în cadrul proiectului: „Dezvoltarea personală a elevilor de la CSEI Suceava prin activități extracurriculare”.

Copiii au fost coordonați de profesorii Argatu Cristina Margareta, Moroșan Elena Mihaela și Țîmpău Diana Iuliana. Excursia s-a desfășurat pe traseul Suceava - Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei-Piatra Fântânele - Bistrița - Coșbuc - Bârsana – Ocna Șugatag- Sighetul Marmației – Săpânța -  Moisei- Borșa- Prislop - Câmpulung Moldovenesc - Gura Humorului - Suceava.

Elevii din clasa a X-a profesională, după cum ne-au spus coordonatorii proiectului, au putut să socializeze în siguranță,  într-un mediu diferit față de cel școlar, să dezvolte legături de prietenie și să admire câteva dintre cele mai importante obiective turistice din nordul României. Pe parcursul celor două zile (2-3 iunie), elevii au avut ocazia să viziteze Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Cinegetică din Vatra Dornei, muzee din Bistrița, Mănăstirea Bârsana etc.

„Elevii își vor aminti cu drag de grătarul pregătit la Ocna Șugatag, prilej pentru etalarea competențelor culinare, dar și pentru  comunicarea impresiilor din cadrul excursiei  și consumarea energiei acumulate în cadrul călătoriei  din prima zi”, a spus prof. Argatu  Cristina Margareta.

Cea de-a doua zi a debutat cu vizitarea Memorialului Victimelor  Comunismului şi al Rezistenţei de  la Sighetul Marmaţiei, un loc destinat memoriei celor care au  suferit  sub diferite forme din cauza regimului comunist. „Acest loc a reprezentat pentru elevi o lecție de istorie,  care ar trebui să le ofere o nouă apreciere a valorilor democratice. Următorul obiectiv  le-a  deschis elevilor o nouă perspectivă asupra trecerii în veșnicie, și anume vizita la Cimitirul Vesel de la Săpânța, excursioniștii analizând și studiind diferitele epitafe  și desene de pe crucile deosebite și unice. Ultimul obiectiv vizitat în Maramureș l-a reprezentat călătoria până la Cascada Cailor din Borșa. Astfel, elevii au mers cu telescaunul de la Borșa și au făcut traseul până la cea mai înaltă cascadă din România, într-o atmosferă de bucurie, împletită cu uimire și încântare a sufletului și  a ochiului”, povestește prof. Moroșan Elena Mihaela.

Pentru elevi,  a concluzionat prof. Țîmpău  Diana Iuliana, această excursie a reprezentat îmbogățirea informațiilor privind atracțiile turistice din nordul  României, dar și o șansă de a părăsi spațiul școlii, care uneori li se pare limitat. „Socializarea într-un mediu diferit este benefică și dezinhibatoare. Ținem să aducem mulțumiri alese domnului director Aioanei Răzvan Vasile și  sponsorilor care au susținut  acești elevi minunați, oferindu-le ocazia de a vizita diferite obiective turistice”, a completat prof. Țîmpău  Diana Iuliana.