Nu mai puțin de 28 de femei au fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Acestea vor trebui să răspundă pentru infracțiunile de înşelăciune, uz de fals (înscrisuri sub semnătură privată și înscrisuri oficiale), participație improprie la fals intelectual, complicitate la înșelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual și participație improprie la înșelăciune,

”În perioada 2016-2021, au indus în eroare Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, prezentând ca adevărată fapta mincinoasă că ar fi îndeplinit condițiile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului, reușind să obțină acest venit prin mijloace frauduloase, folosind adeverințe de venit falsificate emise de două societăți comerciale și adeverințe privind îndeplinirea stagiului de cotizare emise de Casa Județeană de Pensii Suceava, cunoscând că nu atestă împrejurări corespunzătoare adevărului. Prin depunerea declarațiilor de venit către organul fiscal, inculpatele au determinat pe funcționarii publici din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava să comită, fără vinovăție, infracțiunea de fals intelectual, prin emiterea de adeverințe privind stagiul de cotizare al celor 28 de inculpate cu date care nu corespund adevărului. Prejudiciul creat bugetului de stat prin activitatea infracțională a inculpatelor este de 1.397.009 lei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Procurorii anunță că au aplicat măsuri asigurătorii privind sechestrul asupra unor bunuri imobile cu valoarea estimativă de 38.000 euro, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul reparării pagubei produse prin infracțiune. Afacerea a fost coordonată de două femei, una de 64 de ani din Suceava și cealaltă de 55 de ani din Adâncata.Rahila Grigorean, din Suceava și Rodica Filip, din Adâncata, au fost reținute pentru 24 de ore pe data de 22 septembrie 2021, iar ulterior au fost plasate sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Pentru a documenta totul, în cursul lunii septembrie a anului trecut polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au efectuat 5 percheziții domiciliare, în municipiul Suceava și comuna Adâncata. În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri, care ar fi fost utilizate în activitatea infracțională.Persoanele care au încasat ilegal banii din indemnizații sunt din Suceava, Șcheia, Moara, Ipotești, Bosanci, Mălini, Slatina, Pătrăuți, Udești, Bălcăuți, Vereșt, Hânțești, Răchiți, jud. Botoșani, Poiana Teiului, jud. Neamț, Erbiceni, jud. Iași și orașele Liteni și Salcea, Solca, Vicovu de Sus, care au beneficiat de angajările fictive pentru a încasa sume necuvenite de la Agențiile pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava, Neamț, Iași și Botoșani. Procurorii au mai spus că aceastăetapă a procesului penal nu înfrânge, sub nicio formă, principiul prezumției de nevinovăție.