Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că valoarea proiectelor care au fost aprobate deja pentru în județ este de peste un miliard de euro, iar portofoliul de proiecte pregătite pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență se ridică la aceeași sumă.

Flutur a subliniat faptul că din miliardul de euro deja aprobat, prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, autoritățile locale din județul Suceava vor beneficia de finanțări în valoare de 600 de milioane de euro pentru proiecte de apă, canalizare, gaz și drumuri.

„Este o veste cu sume garantate, care sunt trecute în actele normative. Am făcut naveta la București, am acceptat să revin în politica mare, am câștigat o funcție la Congresul PNL și merg săptămânal la București pentru proiecte de tipul celor enumerate, fiindcă sunt extrem de importante. Suceava primește bani frumoși pentru apă, canal, gaz și drumuri. Banii de care am vorbit figurează în acte normative apărute în Monitorul Oficial”, a ținut să precizeze șeful administrației județene. El a arătat că din cele 600 de milioane de euro, 220 de milioane sunt pentru aducțiuni de gaz metan în 37 de localități. Astfel, Gheorghe Flutur a spus că va fi introdus gazul în aglomerări urbane precum Milișăuți-Arbore-Burla, Liteni-Udești-Verești, Cajvana-Cacica-Botoșana-Comănești și Marginea-Horodnic. Gazul va mai ajunge în localități ca Berchișești, Cornu Luncii, Rădășeni, Pojorâta, Fundu Moldovei, Dărmănești, Adâncata și Hănțești. „Județul Suceava mai primește aici circa 50 de milioane de euro pentru o serie de proiecte care încă nu sunt selectate și sunt aproximativ 50 de primării. Probabil vor intra la finanțare în continuare vreo 10 – 12 primării. Practic în județul Suceava, circa 50 de primării vor beneficia de bani pentru aducțiunea de gaz metan”, a afirmat președintele CJ Suceava. El a mai declarat că în total se vor construi aproximativ 1.300 de kilometri de rețele de gaze, iar într-o primă fază vor fi 60-65.000 de beneficiari. Președintele CJ Suceava a mai spus că tot prin Programul „Anghel Saligny”, județul va beneficia de o finanțare de încă 330 de milioane de euro pentru proiecte de apă, canal și drumuri.

 

·        Peste 243 de milioane de euro pentru rețele de apă și canalizare

 

Pe de altă parte, el a făcut referire la proiectul “Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Suceava în perioada 2014-2020”, finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Gheorghe Flutur a afirmat că proiectul, cu o valoare de aproximativ 243,4 milioane de euro, din care 105,7 milioane pentru apă potabilă și 128,7 milioane de euro pentru canalizare, va face posibilă conectarea la sistemul de apă și canalizare a peste 200.000 locuitori, fiind implementat în 14 localități din județul Suceava.

Nu în ultimul rând, Gheorghe Flutur a mai spus că în județ vor intra fonduri prin alte proiecte importante, respectiv 19 milioane de euro pentru consolidarea, restaurarea și reabilitarea Palatului Administrativ din Suceava, peste 3 milioane de euro pentru construirea unui cămin studențesc la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, peste 38 milioane de euro pentru proiectul Sălii Polivalente din Suceava, peste 10 milioane de euro pentru modernizarea Vămii Siret, 33 de milioane de euro pentru modernizarea taberei de la Bucșoaia, 60 milioane de euro printru programul “Bucovina, Pol de Dezvoltare Turistică”, la care se adaugă proiectele transfrontaliere de circa 15 milioane de euro, dar și alte proiecte ale CJ Suceava.

Astfel, el a făcut referire la proiecte pregătite prin Planul Național de Redresare și reziliență, printre care construcția noului spital de copii și a celui de boli infecțioase la Spitalul Județean Suceava, modernizarea secției de oncologie și construcția unui pasaj subteran între cele două corpuri ale spitalului. Flutur a adăugat că tot prin PNRR este pregătit și proiectul pentru construcția șoselei de centură a orașului Gura Humorului, la profil de autostradă. Un alt proiect la care a făcut referire Gheorghe Flutur este și cel pentru digitalizarea transportului județean în comun.