Judecătoria Rădăuți s-a pronunțat în cazul unui dosar de amenințare în care inculpat este o femeie, care, în timp ce avea o bucată de lemn în mână, s-a îndreptat spre un activist de mediu și i-a spus pe un ton amenințător ”Închide telefonul că îți crăp capul”. Scena a fost de altfel și înregistrată video, astfel că fapta a fost evidentă.

Conform sentinței, care poate fi atacată cu apel, femeia a fost condamnată la achitarea unei amenzi penale de 1.500 de lei, pentru comiterea infracțiunii de amenințare. Persoana vătămată din dosar, activistul de mediu Daniel Ghinghiloschi, nu s-a constituit parte civilă în dosar.

Pedeapsa poate fi catalogată drept una aproape simbolică, însă sunt deja mai multe cazuri în care agresorii de activiști de mediu au fost trimiși în judecată și condamnați. În cazul de față pare să fi fost vorba mai mult de o ieșire necontrolată decât de o amenințare în sine, cu intenția de a crea o stare de temere persoanei vizate.

În luna februarie a acestui an, doi activiști de mediu au luat urma unui transport de bușteni, în satul Falcău, comuna Brodina. Activiștii au susținut că au folosit aplicația ”Inspectorul Pădurii” pentru a verifica numărul de înmatriculare, iar aplicația a arătat că nu exista aviz generat pentru acel camion.
După cum s-a văzut pe imaginile înregistrate de unul dintre activiști, pe drum, între camion și mașina activiștilor s-a interpus un SUV Mitsubishi care i-a oprit din drum.

Activiștii au fost în cele din urmă opriți de autoturismul suspect, din care au coborât un bărbat și o femeie.

Pe imaginile probă la dosar s-a văzut cum o femeie a luat un lemn de pe jos și a venit direct cu obiectul contondent spre activist: ”Închide telefonul că îți crăp capul”, s-a adresat femeia către activistul Ghinghiloschi.

Femeia în cauză, Steluța Cojocariu, a fost trimisă în judecată acum pentru amenințare.  

Cu privire la respectivul transport de lemn s-a stabilit ulterior că existau documente de transport.

După agresiune, femeia a declarat pentru stirisuceva.net că a fost urmărită și hărțuită fizic și verbal, cauză din care și-a pierdut cumpătul. Ea și-a cerut scuze pentru ieșire, însă activistul de mediu a depus plângere, astfel că dosarul a ajuns pe masa procurorilor.

Inculpata se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință finală a judecătorilor.   

Activistul de mediu Dănuț Ghinghiloschi a mai fost parte vătămată într-un dosar de distrugere de pe rolul Judecătoriei Rădăuți, inculpat fiind atunci un afacerist cu lemn din Marginea. Și atunci, atacatorul, care i-a distrus geamul mașinii cu un ciocan silvic, a fost condamnat la achitarea de daune și la o amendă penală de 3.000 de lei.