Sute de oameni au participat duminică, 24 iulie 2022, la resfințirea bisericii cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Corlata, comuna Berchişeşti.

Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților, împreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Coralei „Armonia” din Constanţa. După tradiție, pe tot parcursul slujbei credincioșii, atât bărbați, cât și femei, au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat.

 

·        Costumul popular, la mare cinste! Distincții

Majoritatea participanților la sărbătoarea religioasă de la Corlata au purtat straie populare specifice zonei. Nu putea lipsi de la eveniment primărița comunei Berchișești, Violeta Țăran, care, de asemenea, a purtat cu mândrie costumul popular.

La sărbătoare au fost și mulți copii („Îngerașii Berchișeștiului”, după cum i-a numit primărița) și tineri care, îmbrăcați în straie populare, au fluturat steaguri tricolore și au întâmpinat cu pâine și sare oaspeții. După Sfânta Liturghie, primărița Violeta Țăran a primit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin reprezentanții ei aflați la evenimentul religios, „Distincția de învrednicire”, „în semn de prețuire și binecuvântare pentru râvna arătată față de Biserică, pentru lucrarea jertfelnică și pentru sprijinul deosebit”. Aceeași distincție au mai primit-o și Florin Hogea, Constantin Bobu, Gheorghe Ilisei, Florin Pușcaș și Daniel Roșca.

 

·        Mulțumiri

Violeta Țăran le-a mulțumit înaltelor fețe bisericești, Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților, soborului de preoți și diaconi care au săvârșit Sfânta Liturghie, preotului paroh Dănuţ Andronic, care, împreună cu ceilalți slujitori ai Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Corlata, a ajutat la ridicarea și finalizarea lucrărilor la lăcașul de cult.

Primărița nu a uitat să le mulțumească locuitorilor din comuna Berchișești, din satul Corlata, care au sprijinit de fiecare dată biserica și administrația locală. „Eu sunt un simplu muritor. Nu pot să muncesc decât alături de dumneavoastră. Fără preoți, fără Dumnezeu, munca mea este în zadar, iar fără susținerea oamenilor nu pot realiza absolut nimic. Mulțumesc Înaltpreasfințitului Teodosie, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, pentru că sunt alături de noi, mulțumesc și acestui frumos sobor de preoți, care s-a rugat pentru ploaie, pentru a evita seceta, pentru a ne feri Dumnezeu de foamete, de războaie, de boli incurabile. Mulțumesc părintelui Dănuț Andronic, care a muncit foarte mult pentru a realiza această investiție. Felicit constructorul, pentru că eforturile au fost foarte mari și vă mulțumesc în egală măsură. Mulțumesc copiilor care au fost în număr mare alături de noi îmbrăcați în straie naționale. Vă mulțumesc pentru că, împreună, uniți, am demonstrat că putem face lucruri minunate”, a spus Violeta Țăran.

Biserica satului Corlata a fost renovată de părintele paroh Dănuţ Andronic, împreună cu comunitatea din satul Corlata, cu ajutorul Primăriei Comunei Berchişeşti, dar și cu donații de la alți credincioși. Biserica a fost pictată în interior, masa altarului a fost refăcută, au fost refăcute tencuiala exterioară, acoperişul bisericii şi al clopotniţei, au fost puse cruci noi, s-au schimbat uşile, geamurile şi pardoseala, după care, cu o nouă înfățișare, a fost resfințită în zi de mare sărbătoare.