Tiberius Vatamaniuc, din Sucevița, devenit cunoscut în ultimii doi-trei ani din postura de activist de mediu, care însă în trecutul un pic mai îndepărtat a avut probleme foarte mari pe linie penală, are din nou tot mai multe probleme de acest gen.

Tiberius Vatamaniuc este arestat în lipsă și dat în urmărire la nivel internațional, a fost condamnat recent la 2 ani de închisoare într-un dosar de conducere fără permis și instigare la fals intelectual și a fost trimis în judecată de procurorii de la Rădăuți și într-un alt dosar, pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului. 

 

·        Dosar disjuns cu privire la dubla tragedie de la Sucevița

Noul dosar este legat direct de episodul cu final tragic din luna aprilie a acestui an. Vatamaniuc a avut un conflict cu doi bărbați care au venit să îl caute și a plecat la volanul unei mașini, în urmărirea lor. În timpul urmăririi, desfășurată la o viteză spre 200 de km/h, BMW-ul în care se aflau cei doi bărbați a fost scăpat de sub control de șofer și s-a izbit de un copac și s-a răsturnat. Accidentul s-a petrecut la Sucevița și, din păcate, atât Adrian-Ilie Mihalescu, de 34 de ani, din Marginea, cât și Dionisie Rotar, de 47 de ani, tot din Marginea, au murit în urma acestui accident. Ultimul a decedat după o perioadă lungă în care s-a sperat că se va recupera. 

În acea noapte neagă, Tiberius Vatamaniuc, care conducea un Audi, a fost prins de polițiști după o urmărire și s-a constatat că era băut la volan. Activistul de mediu a refuzat să sufle în etilotest, dar a consimțit să meargă la spital și să i se recolteze probe de sânge. Rezultatul a fost o alcoolemie de 1,97 la mie în sânge. Având în vedere că această infracțiune este clară, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți l-au trimis în judecată pe Vatamaniuc într-un dosar distinct, pentru infracțiunea de conducere sub influența alcoolului.

Separat, condițiile în care s-a produs accidentul în care au murit cei doi bărbați din BMW fac obiectul unui alt dosar de moarte suspectă, care este încă în faza de anchetă. În dosar este dispusă și o expertiză, în baza avariilor pe care le au cele două mașini, pentru a se stabili dacă a existat coliziune și dacă aceasta a dus la accidentul cu doi morți. Această parte a anchetei pare complicată și extrem de greu de elucidat.

 

·        De unde i se trage lui Vatamaniuc condamnarea la 2 ani de închisoare

În acest dosar de conducere sub influența alcoolului este de altfel și arestat Vatamaniuc, mandatul fiind emis în lipsa acestuia, fapt care a dus la darea în urmărire a acestuia și ulterior la emiterea unui mandat de arestare în lipsă.

Tiberius Vatamaniuc nu a fost deocamdată identificat și evident nici adus în țară.

În privința condamnării la 2 ani de închisoare, emisă la mijlocul acestei luni, aceasta nu este definitivă.

Prin sentința Judecătoriei Rădăuți, bărbatul a primit 1 an de închisoare pentru infracțiunea de conducere fără permis și 1 an și 8 luni pentru infracțiunea de ”instigare la participație improprie la fals intelectual”, cu o pedeapsă rezultantă de 2 ani de închisoare.
Pe scurt, Vatamaniuc este acuzat că a condus o mașină pe raza comunei Vicovu de Jos, având permisul de conducere anulat în acea perioadă, avariind un gard și plecând de la fața locului. Ulterior, consăteanul Bogdan Constantin Serafimovici, în vârstă de 31 ani, din comuna Sucevița, a susținut și a dat declarații cu privire la faptul că el a condus respectiva mașină, nicidecum Vatamaniuc.

Mai mult, pentru susținerea acestei variante, au dat declarații și alți prieteni ai lui Vatamaniuc.

Tiberius Gheorghe Vatamaniuc a fost condamnat în trecut pentru tentativă de omor, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj.