O foarte mică parte din populația eligibilă pentru administrarea tabletelor de iodură de potasiu, recomandată în caz de incident nuclear, a intrat în posesia pastilelor. Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Olivia Ioana Vlad, a declarat că în cursul lunii august de la farmaciile din județ au preluat tabletele de iodură de potasiu, în dozele recomandate pentru fiecare categorie de vârstă, 2.982 de persoane. Este vorba despre 4.994 de pastile.  Directoarea DSP Suceava a declarat că, potrivit Institutului Naţional de Statistică, populația după domiciliu în județul Suceava la 1 ianuarie 2022, cu vârstă 0-40 ani, este de 403.818 de persoane.

Numărul de persoane către care s-au distribuit tabletele în luna septembrie va fi comunicat după data de 5 octombrie a.c..

Tabletele sunt distribuite în 25 de farmacii Catena, Dr. Max, Help Net și Sensiblu, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuți și Vatra Dornei și în orașul Siret.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică, recomandată pentru fiecare categorie de vârstă. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.

Potrivit Ministerului Sănătății, pentru a intra în posesia iodurii de potasiu 65 mg, oamenii se vor adresa medicului de familie, care trebuie să le elibereze rețeta în baza căreia li se vor elibera pastile în farmacii, gratuit. Medicii de familie au fost instruiți și cum trebuie să procedeze în cazul persoanelor din categoria de vârstă eligibilă care care nu sunt înscrise la un medic de familie.