Desemnarea municipalității sucevene ca participantă la misiunea "100 de orașe inteligente și neutre climatic pînă în 2030", reprezintă o oportunitate extraordinară pentru accesarea de noi finanțări, pentru realizarea unor proiecte concrete în această direcție.

Tocmai de aceea, primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat la București, la sediul Asociației Municipiilor din România, la întâlnirea cu Patrick Child, directorul general adjunct al Direcției Generale de Mediu din cadrul Comisiei Europene și Manager al misiunii "100 de orașe inteligente și neutre climatic pînă în 2030".

„Am prezentat stadiul în care se află orașul Suceava, în vederea redactării Climate City Contract (CCC). L-am informat despre încheierea contractului de consultanță, despre formarea Grupului Local de lucru, care lucrează cu echipa de proiect pe următoarele domenii:
- mobilitate urbană
- energie regenerabilă
- eficiență energetică clădiri
- iluminat public
- managementul deșeurilor
- managementul apei
- spații publice
- sisteme culturale, sociale, financiare, instituționale.
Municipiul Suceava intenționează să acceseze fonduri nerambursabile prin programul Horizon Europe, în cadrul misiunii amintite.
În parteneriat cu Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava vom depune aplicatia pentru "Orașe pilot", valoarea grantului fiind de aproximativ 0,5 milioane euro”, a precizat Ion Lungu.


Proiectul pilot presupune acționarea în 3 direcții:
1) Sisteme de iluminat inteligente;
2) Sisteme de comunicații prin lumină(Li-Fi);
3) Comunicații vehiculare pe baza de lumină.
Dintre proiectele incluse în strategie, menționăm cele pentru creșterea eficienței energetice, construire parc fotovoltaic, reabilitare rețele termice, extindere transport ecologic in zona metropolitană.
La începutul lunii noiembrie vor fi organizate întîlniri cu membrii Grupului Local de lucru, strucurate pe domeniile menționate.
„Ne dorim sa pregătim cât mai profesionist Climate City Contract, care va cuprinde proiectele asumate de comunitate”, a adăugat edilul Sucevei.

În primul apel al Misiunii "Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic" bugetul pentru orașele selectate este de 117 milioane euro.

Din România au fost selectate 3 orașe, respectiv București, Cluj Napoca și Suceava, dintr-un total de 13 orașe care s-au înscris în competiție.

La nivel european au fost depuse un total de 377 aplicații de participare.