Câteva zeci de angajați din școlile sucevene, majoritatea personal nedidactic, au protestat, vineri, 16 decembrie, în fața Prefecturii din Suceava (cu sediul temporar la Muzeul Bucovinei), aceștia scandându-și nemulțumirile și revolta față de o serie de măsuri ale guvernanților.

Acțiunea a fost inițiată de Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, proteste simulare având loc în toate județele.

Potrivit liderului sindical, prof. Giani Leonte, manifestațiile vizează mai ales personalul nedidactic din școli (îngrijitori, paznici, personal de curățenie, mecanici, fochiști), categoria „cea mai vitregită” din sistemul educațional, atât din punct de vedere salarial, cât și al condițiilor de muncă.

Potrivit acestuia, salariile nete ale personalului nedidactic sunt între 1.700 și 2.200 de lei.

La protestul de la Suceava au participat angajați din toate zonele județului. Aceștia au scandat, au fluierat și au afișat pancarte cu mesaje de revoltă „Cu bugetul ne-ați fentat și mereu ne tot mințiți”, „4 la purtate, pentru guvernare!”, „Mereu sacrificați, niciodată respectați”, „Fără educație, moare orice nație”.

Pe lângă salarizarea necorespunzătoare, o altă problemă a personalului nedidactic este reprezentat de deficitul uriaș de angajați.

„Acest fapt a dus la supranormarea salariaților angajați pe posturi nedidactice. În condițiile în care sporul pentru muncă suplimentară nu se mai plătește din 2010, aceștia nu beneficiază nici de plată, nici de zile libere plătite. În plus, salariile foarte mici au determinat situații în care posturi nu pot fi ocupate prin concurs, din lipsă de candidați”, spun sindicaliștii.

Nedecontarea navetei, neacordarea sporurilor pentru condiții de muncă (singurii bugetari care nu beneficiază de plata acestor sporuri) sunt alte minusuri ale sistemului, reclamate de participanții de la protest.

 

·       „Nu ne oprim aici”

 

Protestatarii au amintit și de problemele celorlalte categorii de personal – profesori și didactic auxiliar (din secretariat, contabilitate, bibliotecă, laboratoare).

În mod special, oamenii școlii și-au arătat revolta față de alocarea a 2,1% din PIB, în 2013, pentru educație, în condițiile în care Legea nr. 1 din 2011, prevede ca educația să primească 6% din PIB.

Liderului sindical Giani Leontea spus că anul 2023 va aduce un nou val de acțiuni sindicale, dacă Guvernul nu rezolvă problemele din educație.

„Nu ne vom opri aici. Acesta este mesajul pe care l-am transmis și subprefectului Suceava, Cristian Șologon, căruia i-am adus la cunoștință revendicările noastre. I-am explicat situația și i-am cerut să ne sprijine într-un demers către Guvern. Suntem determinați să luptăm pentru drepturile tuturor angajaților din școli și pentru respectarea legii”, a transmis Leonte.