O echipă medicală coordonată de medicul-șef al secției Ortopedie din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Răzvan Codrin Bandac, a realizat în premieră pentru această unitate medicală o intervenție chirurgicală complexă pentru a salva glezna unei paciente de 44 de ani. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a declarat că din echipă au făcut parte medicii ortopezi dr. Rareș Voinea, dr. Cristina Molie, medicul ATI dr. Dorin Stănescu și asistenții medicali Corina Boiculesei și Robert Rusu. În premieră chirurgii ortopezi suceveni au folosit implant de os, preluat de la banca de țesuturi de la Spitalul Colentina București. Intervenția a durat aproximativ 4 ore și a fost efectuată cu rahianestezie.  

Complexa intervenție chirurgicală a fost efectuată în data de 25 noiembrie a.c. și a constat, practic, în reconstrucția gleznei drepte și transplantarea de os pentru umplerea unui gol rămas după curățarea infecției. Dr. Teodorovici a arătat că pacienta, în vârstă de 44 de ani, a fost victima unui accident prin cădere de la înălțime, petrecut în luna mai 2021. În accident femeia a suferit o fractură cu zdrobirea tibiei la piciorul drept, fractură fixată chirurgical în urgență cu plăci autoblocante din titan.

Doctorul Răzvan Bandac a explicat că osul fracturat s-a suprainfectat și s-a necrozat masiv. „S-a efectuat tratament antibiotic țintit pe sensibilitatea microbiologică, având colaborare permanentă cu dr. Cristina Nicolae, medic primar boli infecțioase”, a declarat dr. Bandac. În a doua etapă, în septembrie 2022, s-a reușit îndepărtarea și stăpânirea infecției, apoi s-a extras materialul de osteosinteză. Eliminarea zonei de os mortificat a lăsat un defect osos sever, care a făcut necesar transplantul de os. „S-a practicat fixarea externă a gleznei, tratament antibiotic prelungit, cu evoluție favorabilă, scăderea probelor inflamatorii și asanarea infecției. S-a decis intervenția chirurgicală finală, de reconstrucție a gleznei, folosind în premieră în secția noastră un implant, respectiv tija blocată retrogradă de tibie cu inserție calcaneană. De asemenea, s-a decis, în scopul umplerii defectului restant de tibie, folosirea de alogrefă morcelată osoasă, importată de la banca de țesuturi, cu sprijinul dr. Andrei Nica”, a declarat dr. Bandac. Medicul sucevean a transmis mulțumiri publice colegului său de la București, pentru sprijin.

După operație starea de sănătate a pacientei a avut o evoluție favorabilă, cu cicatrizare normală și absența fenomenelor inflamatorii și infecțioase, pacienta fiind monitorizată periodic la 72 de ore, clinic și paraclinic, în colaborare cu secția de Boli infecțioase. „Particularitatea deosebită a acestui caz este reprezentată de complexitatea și durata tratamentului medico-chirurgical, cu implicare multidisciplinară, la o pacientă de vârstă medie, activă, la care s-a reușit atât asanarea focarului infecțios, cât și rezolvarea simultană a două leziuni grave și anume: defectul major osos ca urmare a neconsolidării, cât și degenerescența articulară posttraumatică severă - artroza de gleznă dreaptă. Aceste două tehnici combinate, de stabilizare și grefare, asigură evoluția spre consolidare rapidă a focarului, pacienta putându-și relua în siguranță activitatea fizică și mersul, într-un interval de timp mai scurt decât în cazul aplicării altor tehnici de tratament”, a precizat doctorul Bandac.

Pacienta s-a externat la 7 zile după operație, cu imobilizarea gleznei pentru 6 săptămâni, urmând a relua mersul cu sprijin după investigații periodice, probabil după 10-12 săptămâni postoperator.