Caravana medicală pentru verificarea stadiului de boală pentru hepatitele virale B/D și C a ajuns, miercuri, în Vicovu de Jos, în parcarea din fața primăriei. Medicul gastroenterolog Gabriela Ștefănescu, responsabil centru de prevenție în cadrul programului LIVE(RO)2 Est, a declarat că s-a făcut stadializare (viremie, ecografii și fibroscan) pentru 35 de pacienți testați anterior de medicii de familie afiliați la proiect și confirmați de aceștia pozitiv la hepatită. Stadializarea s-ar face în mod normal la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași, dar pentru pacienții care nu se pot deplasa sau pentru zone în care sunt confirmați cu hepatită un număr mai mare de pacienți medicii au decis să recurgă la varianta acestei caravane de screening și stadializare. Caravana se adresează populației din zone cu acces dificil la servicii de sănătate: localități izolate, fără cabinete de medicină de familie sau localități în care medicii de familie nu au aderat la programul LIVE(RO)2-EST etc. Pentru a se oferi o șansă tuturor pacienților depistați în proiect să-și continue investigațiile, o echipă formată din cadre medicale din Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași participă la caravană pentru a asigura stadializarea persoanelor depistate pozitiv. Caravana a fost posibilă prin implicarea autorităților locale și a partenerului proiectului, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS).
Dr. Ștefănescu a mai spus că în cursul acestei luni caravana va ajunge și la Vatra Dornei, pe 23 ianuarie.
”Testarea prin cabinetele medicilor de familie afiliați în județul Suceava a început în decembrie 2021 și s-a încheiat în decembrie 2022. Acum se mai testează în comunități doar prin intermediul caravanelor mobile. În proiect au fost afiliați în județul Suceava 43 medici de familie. În județul Suceava, în cadrul acestui proiect au fost testate 10.000 de persoane”, a declarat dr. Ștefănescu.
Caravana mobilă pentru screeningul hepatitelor virale B/D și C este o acţiune care se desfăşoară în cadrul Proiectului LIVE(RO)2-EST – „Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare spre tratament ale pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași.
Comentarii